Da li ste znali da mnoge ostatke hrane možete iskoristiti za pripremu ukusnih specijaliteta?

Pogledajte kako od uobičajenih otpadaka možete napraviti kulinarska remek-dela.

1. Potamnele banane

Prezrelim bananama nije mesto ukanti za otpatke. Od njih možete napraviti osvežavajuće napitke, ali i ukusno pecivo.

Pogledajte recept Hleb s bananom

2. Pileće kosti

Ako  vadite kosti prilikom pripreme piletine, nema potrebe d aih bacate. Sačuvajte ih i napravite pileći bujon.

Pogledajte recept Kako da napravite ukusan pileći bujon

3. Potamnelo povrće

Ni sparušeno povrće poput luka, šargarepe ili celera ne morate da bacate. Čuvajte ga u zamrzivaču, pa ga kasnije dodajte kad pripremate bujon ili sos.

4. Stari hleb

Ustajali hleb ima više korisnih namena - možete napraviti prezle, krutone ili pak  ukusnu pitu od starog hleba.

Pogledajte recept Pita od starog hleba

5. Listovi povrća

Ne postoji valjan razlog da bacate listove šargarepe, cvekle ili rotkvica. Ovaj zeleniš možete iskoristiti u pripremi sosova, čorbi ili bujona.

6. Semenke bundeve

Ukusne i zdrave grickalice možete napraviti i sami, zato ne bacajte seme bundeve.

Pogledajte i Seme bundeve za bolju koncentraciju

7. Talog kafe

Ostatke omiljenog crnog napitka možete dodati omiljenim poslasticama, naročito čokoladnim i dati im posebnu draž.

Pogledajte i 9 načina kako da iskoristite talog od kafe

8. Sok od kiselih krastavaca

Ne bacajte ni tečnost iz tegle s kiselim krastavčićima. Možete je iskoristiti kao dodatak prelivima za salate, koktelima.

Pogledajte i 3 razloga da ne bacate sok od kiselih krastavaca

9. Mast od prženja slanine

Masnoća s aromom slanine daće poseban ukus vašim jelima, zato je sačuvajte za gurmanski šmek uobičajenih jela.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: thekitchn.com