Mnogi se čude zašto im salate nisu kao one u restoranima. Povrće je često uvenulo, ukus preliva i nije baš najbolji…

Kulinarski stručnjaci i ljubitelji salate otkrivaju za sajt Bon Appetit u čemu je tajna ukusne salate, odnosno koje greške vas sprečavaju da pripremite savršenu salatu.

Jednoličnost

Navikli ste da uvek kupujete isto povrće i dobro znate koju će salatu svi članovi porodice rado pojesti? Da, lepo je da im ugađate, ali u proljeće i leto imamo toliko veći izbor  povrća, idealnog za nove i osvežavajuće ukuse. Probajte, obilazite pijacu ili prodavnice i eksperimentišite. Sigurno ćete se prijatno iznenaditi.

Nije dovoljno samo oprati i ubaciti u posudu

Svi majstori kuhinje reći će vam da nikada ne bi poslužili mokru salatu. Nakon što je operete, morate se rešiti viška vode. Ako već nemate posudu za sušenje salate koja radi na principu centrifuge, postoji lakši način. U plastičnu kesu stavite papirnate maramice (u zavisnosti od količine koju sušite), ubacite povrće i zatim dobro protresite. Izvadite i složite salatu.

Pogledajte i Očistite zelenu salatu za samo 5 sekundi! (VIDEO)

Preliv ne rešava sve probleme

Da, sigurno je najlakši način da kupite gotovi preliv za salatu i stavite ga preko povrća. Međutim,  još jedan savet vrhunskih kuvara je taj da to zapravo treba izbegavati. Opet preporučuju da se poigrate ukusima i isprobate razne vrste ulja, poput maslinovog, pa zatim dodate limun umesto sirćeta. Takođe, upozoravaju da treba postići tačnu meru preliva, jer nije dobro ni preterivati ni štedeti. I nemojte zaboraviti da kupovni preliv nikako ne može nadmašiti domaći, jer je sigurno zdravije kada ga sami pripremite kod kuće od biranih sastojaka.

Uposlite ruke

Salata bi trebalo da bude lagana. Upravo je zato potreban nežan dodir. Zato kulinarski stručnjaci kažu da je najbolje salatu promešati rukama, nežno i oprezno, dovoljno da se sastojci prožmu.

Pogledajte i Italijanski preliv za salatu

Začini i dodaci

Salate su posebno ukusne ako dodajete orašaste plodove ili začinsko bilje, ali i to treba znati napraviti određenim redosledom. Stavite lešnike, semenke ili neke druge orašaste plodove i oni će potonuti na dno posude dok promešate salatu. Zato je pametno posuti ih po salati pre posluživanja. Začine takođe treba stavljati zasebno, a ne u preliv, jer će se čarolija njihovih ukusa izgubiti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: tportal.hr