Znate da morate očistiti frižider pa se psihički pripremate na taj potez.

Morate pronaći vremena, "naterati se" na taj dugotrajan posao? Sada čišćenje frižidera može biti potpuno bezbolan proces i to u samo 15 minuta. Stručnjak za čišćenje i organizaciju Dona Smalin Kupe razradila je detaljan plan kako se uhvatiti u koštac s tim iz minute u minutu, piše Today. Ukupno: 15 minuta!

Za jedan minut

Napunite veću posudu s toplom vodom i malo deterdženta za pranje posuđa. Voda ne sme biti vruća jer mogu popucati plastični delovi u frižideru, tvrdi Dona. Dok se puni voda, očistite sudoperu i površinu blizu frižidera da imate gde da stavite stvari i privucite smeće bliže sebi. Uzmite dve krpe od mikrovlakana, jednu za pranje, jednu za brisanje.

- Pre nego otvorite vrata hladnjaka, budite sigurni da nećete očistiti baš svaki centimetar frižidera, zato se bacite na velike površine, poručuje Dona.

Za šest minuta

Počnite s gornjom policom i bacajte u smeće što je pokvareno i nećete jesti. Ako ste u nedoumici treba li nešto baciti ili ne, samo odložite sa strane, vratićete se na to. Prazne posude stavite u mašinu za pranje posuđa. Sve s jedne strane police prebacite na drugu. Očistite i slobodnu stranu police i sa strane. Ako imate neke tvrdokorne mrlje namočite je sapunicom i ostavite da deluje dok vi čistite dalje. Obrišite suvom krpom očišćenu površinu i sada sve prebacite s te police na očišćeni deo. Ponovite postupak na drugoj strani police. Nastavite tako sa svakom policom.

Za pet minuta

Izvucite fioku za povrće. Sve što nije propalo stavite na pult, a ono što više nije za jelo bacite ( ili stavite za kompost za biljke). Krpom od mikrovlakana prebrišite pregradu i isperite. Vratite unutra povrće  i ponovite s drugom fiokom.

Za dva minuta

Bacite sve što više nije sigurno za jelo iz vrata. Očistite pregrade iznutra i spolja s krpom te potom prebrišite suvom. Kada vam se zaprlja mokra krpa, isperite je. Nemojte prljavom čistiti pregrade i razmazivati nečistoće.

Za jedan minut

Zatvorite vrata frižidera i prebrišite ih s mokrom krpom od mikrovlakana s prednje strane, posebno područje oko ručke koje se najčešće i najviše zaprlja.

I to je to. Isperite krpe koje ste koristili, izlijte tečnost za pranje u sudoperu i posudu stavite u mašinu za pranje posuđa da se opere s praznim posudama koje ste ranije stavili unutra.

Pogledajte i Očistite kuću bez skupih hemikalija

Izvor: vecernji.hr