Mocarela je jedan od najpopularnijih sireva na svetu, što zbog ukusa, ali i zbog brojnih mogućnosti pripreme. Da biste iskoristili najbolje od nežnog sira postoje neke smernice koja će jela učiniti lepšim. Ako se prepeče ili prekuva, mocarela će postati tvrda i gumenasta. Ostavite je u zamrzivaču 10-ak minuta ako želite da je izrendate, biće kompaktnija i neće se tako lako raspadati.

1. Mocarela ne treba da se čuva na suvom. Čuvajte je u surutki u frižideru, a poslužujte na sobnoj temepraturi. Na vreme izvadite iz frižidera, kako bi stigla da se zagreje pre posluživanja. Ako vam se žuri možete na kratko da je ugrejete u tekućoj mlakoj vodi.

2. Jedan od razloga zašto mocarela nije dovoljno ukusna je u tome što je predugo stajala u frižideru. Svež sir je najbolje da odmah pojedete jer će se ostaci isušiti. Stariji sir iskoristite za kuvanje ili pečenje.

3. Ona oslobađa određenu količinu mleka, pogotovo kada je baš sveža. Ako ne želite da bude mokra, ali želite da ostane sočna nemojte da je sušite ubrusima. Umesto toga je isecite i pustite da se ocedi. 

4. Ako želite da je otopite, stavite je u šerpu na nisku temepraturu i dodajte prstohvat brašna i mleko po potrebi. Neki kuvari tvrde da se najbolji rezultati dobijaju ako se doda nezaslađeno kondenzovano mleko kada sir počne da se topi. Povremeno lagano promešaje varjačom. Da ne bi bilo grudvica, sipajte ili malo vina, može i limunov sok ili sirće. 

5. Mocarelu možete otopiti i u mikrotalasnoj – dodajte joj sastojke kao i kod topljenja na šporetu, pa zagrejte na 30 sekundi. Izvadite je i promešajte. Ako se nije istopila vratite na još 10 sekundi i poromešajte. Ako je potrebno vratite na još 10 sekundi. 

6. Na pici ili drugim jelima iz rerne, mocarela će biti najukusnija ako se peče tek nekoliko minuta na jako visokoj temperaturi.

Izvor: Stvar ukusa