Kada se prži u dubokom ulju proizvod ostaje sočan iznutra, a spolja dobija hrskavu koricu. Nije dovoljno samo napuniti šerpu uljem i ubaciti pecivo, pomfrit, lignje... treba da ispoštujete određena pravila, ako želite da ono što pravite bude zaista ukusno. Evo koja su to pravila koja će vam pomoći u daljem prženju. 

Umesto tiganja koristite duboku šerpu, ali ona ne sme da bude napravljena od čelika, livenog gvožđa ili kalaja, jer zbog visoke temeperature kalaj može da se istopi i oksidira. Takođe, bitno je da ulje sipate do polovine šerpe, a nikako preko. Kada budete stavili krofne ili lignje, obim će se povećati i postoji mogućnost prskanja. Odnos između težine ulja i težine stavljenog proizvoda treba da bude najmanje 4:1.

Pre nego što počnete sa prženjem uverite se da je ulje dovoljno zagrejano. Ako nije, testo će se natopiti nezagrejanim uljem koje će mu promeniti ukus i nakon pripreme će ostati ili mastan ili suv. Osim što mora biti dovoljno zagrejano, ne smete da dozvolite da se ulje pregreje, jer tada gubi svoja hranljiva svojstva, a isprženi proizvod ostaje sirov iznutra zbog visoke temperature.

Kada je dostignuta neophodna temperatura za prženje, ostavite proizvod da "pliva" u posudi. Prilikom prženja u dubokom ulju masnoća ravnomerno obavija proizvod sa svih strana, zato nije potrebno da ga okrećete. 

Poželjno je nakon što ste ga izvadili da ga ostavite na ubrusu kako bi se ocedio višak masnoće iz njega.

Pročitajte i kako da testo ne upije ni kap ulja.

Izvor: Stvar ukusa