Čišćenje frižidera zna biti veoma zamorno. Pogotovo kada dođete do friza. Hladan vazduh neprekidno cirkuliše unutar zamrzivača. Ukoliko topao ili vlažan vazduh dospe u zamrzivač, na mestu njegovog kontakta s hladnim vazduhom stvara se sloj leda.

Postupak je uglavnom isti - isključite frižider iz struje i postavite lavore sa toplom vodom ne bi li se led iz friza što pre otopio, a pritom sve to radite na brzinu da se namirnice ne pokvare dok su napolju.

Kako više ne bi imali problema sa ledom, potrebno je da znate mali trik kojim ćete sprečiti njegovo nastajanje, barem u tolikoj meri. Za to vam je potrebno samo obično kuhinjsko ulje. Iako sve više novih modela dolazi sa "no – frost tehnologijom", ukoliko imate stare frižidere, znate koje su to muke.

Sam postupak je jednostavan. Otopite friz, a potom ga lepo operite i izbrišite suvom krpom. Kada se potpuno osuši, na parče vate ili staru krpu sipajte malo ulja i prebrišite zidove. I to je sve. Uključite frižider i videćete, u narednom periodu, stvaraće se znatno manje leda.

Još jedan od uzroka može biti i nepravilno pakovanje namirnica. Ipak, kako zidovi zamrzivača nisu uzrok problema, da ne biste morali da otapate nagomilane "sante" leda na njima, moraćete uvek dobro da zatvarate namirnice.

Koristite kese sa zip zatvaračem ili posude sa poklopcem. Korišćenjem kesa sa zatvaračem i posuda sa poklopcem sprečićete formiranje leda u zamrzivaču, a istiskanjem vazduha iz kese sprečićete formiranje leda u unutrašnjosti kese. Važno je da ako skladištite namirnice u kesama vodite računa istisnite što više vazduha pre stavljanja u zamrzivač.

Izvor: Stvar ukusa