Nema ko ne voli specijalitete i povrće spremljeno na roštilju, ali često se dogodi da meso nije ravnomerno pečeno, što zavisi od toga kako je raspoređen žar.

Ne morate da budete vrhunski stručnjak da biste ispekli savršene odreske ili ćevape, ali se postavlja pitanje kako da poređate meso da bude jednako pečeno, sa svih strana, a da opet ne pregori i što je najvažnije ostane sočno.

Jednostavan trik od 90 sekundi rešiće ovaj problem na najlakši mogući način. Pre stavljanja mesa na rešetku potrebno je da se ona dobro zagreje, a kad se vatra smanji na srednju temperaturu, uzmite kriške hleba i rasporedite ih po celom roštilju.

Nakon tačno 90 sekundi ga okrenite i prema stepenu prepečenosti ćete najbolje proceniti na kojim mestima je žar jači, a na kojima slabiji i prema tome poređajte meso.

Deblje komade poput stekova i krmenadli stavite na topliji deo rešetke, pileće meso, ćevape ili ribu stavite na manje zagrejani deo roštilja, a povrće će se sasvim dobro ispeći na najnižoj temperaturi.

Hleb koji ste iskoristili za ovaj mali test nemojte bacati, sjajno se slaže uz roštilj, a možete od njega i da napravite krutone za salatu.

Izvor: Stvar ukusa