Meso je po mnogima najukusnije kada se spremi na roštilju, a tako je i sa ribom. Međutim, mnogi izbegavaju da je spremaju na iako su vični sa recimo pljeskavicama i ćevapima. Da biste pripremili uskusnu ribu sa roštilja dovoljno je da znate nekoliko trikova kako da vam se ne zalepi za rešetku ili ne raspadne prilikom termičke obrade.

U nastavku pročitajte tri greške koje treba izbegavati ako želite fino pripremljenu ribu s roštilja.

Nište dobro očistili roštilj

Nakon svake upotrebe roštilja trebalo bi da ga pustite da se ohladi do kraja, a potom da ga temeljno očistite. U suprotnom na rešetkama će ostati komadi zagorele hrane koja može promeniti ukus ribe, a takođe vam i praviti problem prilikom termičke obrade i okretanja. Važno je i da rešetke budu dobro ugrejane pre nego što na njih stavite ribu.

Niste dobro osušili ribu

Najbolje je ispeći svežu ribu na roštilju, ali na užarenu rešetku možete staviti i prethodno smrznute plodove. Pre termičke obrade važno je dobro odlediti ribu i odstraniti sav višak vode s njene površine. U tome vam može pomoći i papirni ubrus kojim ćete utapkati površinu ribe pre nego što je stavite na pečenje.

Niste dobro odabrali ribu

Roštilj voli masniju ribu s čvršćim mesom poput tune, brancina i orade koje nisu osetljive na veliku toplotu i okretanje. Takođe na ovaj način odlično možete pripremiti i pastrmku. Delikatniju ribu bolje je da zamotate u aluminijsku foliju sa začinskim biljem i tako je ispečete. Znaćete da je riba gotova kada se njeno meso odvaja od kostiju.

Izvor: Stvar ukusa