Domaća karamela može da se vrlo lako i jednostavno napravi za nekih 15-ak minuta, od svega 4 sastojka: šećera, slatke pavlake, maslaca i kao obavezna završnica dolazi mrvica soli da neutrališe slatkoću karamele. Ovaj bogati i gust domaći karamel idealan je za sve vrste recepata. Možete ga koristiti kao preliv za palačinke, za kolač trileće, razne deserte ili kao fil za spajanje keksića, a takođe možete da ga jedete na kašiku.

Sastojci:
200 g šećera
90 g maslaca
120 ml slatke pavlake
prstohvat soli

Priprema:

U manju šerpu stavite šećer i zagrevajte na laganoj vatri. Povremeno promešajte i vodite računa da vam ne zagori. Nakon što se rastopi i dobije zlatnu boju dodajte maslac i lagano mešajte. Ukoliko maslac ne bude hteo da se umeša sa šećerom, sklonite šerpu sa ringle i nastavite sa mešanjem. Kada dobijete kompaktnu smesu u nju ulijte slatku pavlaku, vratite na ringlu i nastavite da mešate. Dodajte malo soli i kada dobijete kompaktnu smesu, sklonite sa ringle, sipajte u staklenu teglu i ostavite da se ohladi. Karamelu čuvajte u frižideru, a pre svake upotrebe ostavite je nekoliko minuta na sobnoj temperaturi da se opusti.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE