Domaća karamela može da se vrlo lako i jednostavno napravi za nekih 15-ak minuta, od svega 4 sastojka: šećera, slatke pavlake, maslaca i kao obavezna završnica dolazi mrvica soli da neutrališe slatkoću karamele. Ovaj bogati i gust domaći karamel idealan je za sve vrste recepata. Možete ga koristiti kao preliv za palačinke, za kolač trileće, razne deserte ili kao fil za spajanje keksića, a takođe možete da ga jedete na kašiku.
Sastojci:
200 g šećera
90 g maslaca
120 ml slatke pavlake
prstohvat soli
Priprema:
U manju šerpu stavite šećer i zagrevajte na laganoj vatri. Povremeno promešajte i vodite računa da vam ne zagori. Nakon što se rastopi i dobije zlatnu boju dodajte maslac i lagano mešajte. Ukoliko maslac ne bude hteo da se umeša sa šećerom, sklonite šerpu sa ringle i nastavite sa mešanjem. Kada dobijete kompaktnu smesu u nju ulijte slatku pavlaku, vratite na ringlu i nastavite da mešate. Dodajte malo soli i kada dobijete kompaktnu smesu, sklonite sa ringle, sipajte u staklenu teglu i ostavite da se ohladi. Karamelu čuvajte u frižideru, a pre svake upotrebe ostavite je nekoliko minuta na sobnoj temperaturi da se opusti.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Uskršnja salata sa tortelinama, šunkom i kačkavaljem
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak