Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE PRAVI DOMAĆA KARAMELA: Ne morate da papreno plaćate kupovnu, a savršen je dodatak za razne poslastice

Autor Marija Brčić

Napravite domaću karamelu od samo 4 sastojka, po ovom jednostavnom receptu, a savršena je kao preliv za kolače i namaz za palačinke.

 Domaća karamela od 4 sastojka Izvor: Shutterstock

Domaća karamela može da se vrlo lako i jednostavno napravi za nekih 15-ak minuta, od svega 4 sastojka: šećera, slatke pavlake, maslaca i kao obavezna završnica dolazi mrvica soli da neutrališe slatkoću karamele. Ovaj bogati i gust domaći karamel idealan je za sve vrste recepata. Možete ga koristiti kao preliv za palačinke, za kolač trileće, razne deserte ili kao fil za spajanje keksića, a takođe možete da ga jedete na kašiku.

Sastojci:
200 g šećera
90 g maslaca
120 ml slatke pavlake
prstohvat soli

Priprema:

U manju šerpu stavite šećer i zagrevajte na laganoj vatri. Povremeno promešajte i vodite računa da vam ne zagori. Nakon što se rastopi i dobije zlatnu boju dodajte maslac i lagano mešajte. Ukoliko maslac ne bude hteo da se umeša sa šećerom, sklonite šerpu sa ringle i nastavite sa mešanjem. Kada dobijete kompaktnu smesu u nju ulijte slatku pavlaku, vratite na ringlu i nastavite da mešate. Dodajte malo soli i kada dobijete kompaktnu smesu, sklonite sa ringle, sipajte u staklenu teglu i ostavite da se ohladi. Karamelu čuvajte u frižideru, a pre svake upotrebe ostavite je nekoliko minuta na sobnoj temperaturi da se opusti.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti