Čokolada i glazura pravljena od ove svima omiljene poslastice, je nezaobilazna za pripremu većine kolača i torti. Kada treba da napravite savršenu glazuru čini se da tu nema previše posla, da je prilično jednostavno i da ne možete mnogo da pogrešite.
Ipak, neretko se desi da čokolada zagori, ili se previše zgusne, te ju je teže razmazati i onda ceo trud bude uzaludan. Da se to ne bi desilo, postoje saveti koji će vam pomoći da čokoladna glazura bude jednostavno savršena, a desert onakav kakav ste zamislili.
Kako se pravi savršena čokoladna glazura?
Dve najbitnije stvari na koje treba da obratite pažnju su temperatura i činija u kojoj se čokolada topi. Takođe, izuzetno je važno da čokolada ne dođe u dodir sa vodom. Svo posuđe i "pomagala" koja se koriste za pripremu čokoladne glazure moraju biti čisti i potpuno suvi. To znači da šerpica ili činija u kojoj se čokolada topi, nikako ne bi smela da se poklapa, jer će se zbog kondenzacije na poklopcu stvoriti kapljice vode i upasti unutra. Stvar je u tome da kapljice vode mogu da stvore grudvice, ali i da stvrdnu čokoladu zbog čega nećete dobiti željeni rezultat.
Ukoliko topite tamnu čokoladu temperatura topljenja ne sme da bude viša od 50 stepeni, a mlečna ili bela čokolada se tope na nekoliko stepeni manje (idealna temperatura za belu čokoladu je između 40-45 C).
Od posebne je važnosti da čokoladu pre topljenja isečete na što manje komade. Time ćete skratiti sam proces, a i izbećićete da zbog predugog zagrevanja čokolada dobije gorkast ukus.
Iako treba izbegavati vodu, odnosno paziti da ne dođe u dodir s čokoladom, dobro je čokoladu topiti na vodenoj pari. Stavite vodu u lonac, a iznad njega čokoladu u drugoj posudi. Ovako će možda biti sporije, ali je sigurnije i kvalitetnije, jer ne postoji mogućnost da čokolada zagori. Za topljenje na pari najbolje da čokoladu stavite u staklenu činiju, koja dobro podnosi visoke temperature.
Za mešanje koristite metalnu kašiku ili špatulu. Nikada ne koristi drvenu varjaču za mešanje čokoladne glazure jer se u drvenom priboru može zavući vlaga, a u njih se obično uvlače i mirisi od ostalih jela što takođe može upropastiti ukus glazure.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom