Nema ničeg lepšeg kada tek izvadite vruće pečenje iz rerne, pa zato zaboravite na pečenjaru jer se naručeno meso brzo ohladi, a čestim podgrevanjem izgubi sočnost. Bolje je da sami napravite, a današnji recepti omogućavaju da to bude što praktičnije. Obratite pažnju na par stvari, a u nastavku teksta pročitajte koje su to česte greške koje skoro svaka domaćica pravi.
Prva stvar na koju morate da obradite pažnju je odabir mesa. Ako želite da pečenje bude ukusno i sočno, kao i da se topi u ustima morate da izaberete svinjski vrat, but ili pauflek. Sledeća jako bitna stvar koju morate da ispoštujete jeste da ne otvarate rernu, jer će tako ono presušiti. Možda vam se čini da treba da proverite, ali ipak pokušajte da se oduprete porivu. Otvarajte rernu samo ako treba da prelijte meso. Pored ova 2 glavna saveta, pročitajte i kako sve možete da poboljšate ukus pomoću jednostavnih namirnica ili kuhinjskih pomagala.
Prelivanje
Svako meso koje se peče treba prelivati da se ne osuši. Kada meso stavite u pleh obavezno dodajte i pola šoljice bujona ili vina jer kad se pomeša sa sokom od mesa čini savršeni preliv.
Efekat sača
Specijaliteti ispod sača su zaštitni znak pojedinih restorana i ne postoji osoba koja ih ne voli. Ako želite kod kuće da napravite efekat sača tepsiju pokrijte alu folijom. Ona će zadržati vlagu i šunka se neće isušiti.
Marinada
Marinada neće samo obogatiti meso ukusima i aromom, već će osigurati da ono ostane sočno. Najbolje je meso marinirati 24-28 sati.
Glazura
Ako želite da pečenje bude još ukusnije premažite ga glazurom, a jedna od najpopularnijih je ona koja se pravi od senfa i meda.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem