Priprema kolača i torti možda deluje komplikovano, ali postoje trikovi koji mogu mnogo da olakšaju. Filove nisu problem, ali pečenje kore, patišpanja ili biskvita može da bude neuspešno. Često se dešava da splasne, ali iskusne domaćice su otkrile kako da ona uvek uspe, a caka je u pečenju na pravoj temepraturi. Kada vam kora ili patišpanj uspeju sve ostalo je prosto. U nastavku teksta pročitajte na kojoj temepraturi treba da pečete određeni biskvit, jer se to razlikuje od sastojaka i veličine. Jedno pravilo je isto za svaku koru, a to je da se peku u prethodno zagrejanoj rerni. 

Velike kore se peku na temepraturi od 180°C do 220°C. Za vreme pečenja je potrebno da nekoliko puta okrenete pleh kako ne bi zagore sa jedne strane, ali opet vodite računa da ne preterujete sa otvaranjem rerne kako patišpanj ne bi pao. Ako se ipak desi da kora zagori odozgo, unutrašnjost je još živa, pokrijte pek papirom koji ste nakvasili ili aluminijumskom folijom.

Manje kore se peku na temepraturi od 200°C do 250°C. Da bi kora nadošao, proces pečenja treba da bude brži, jer se na nižim temperaturama kore osuše. 

Kore koje se prave od testa sa kvascem pecite na 240°C oko 45 minuta, a patišpanj se peče na 220°C oko 30 minuta, dok se lisntato testo peče na 220°C od 30 do 45 mintua.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE