Glazura ulepšava svaku poslasticu, a postoje bela i čokoladna. Čokoladna je mnogo jednostavnija za pripremu, ali bela je elegantnija i praktičnija kada su neke šare u pitanju. Ne zovu je džabe kraljevska. Bela glazura je takođe poznata kao frosting ili ajsing, a u celom svetu se najčešće upotrebljava za ukrašavanje božićnih kolača, mada možete da je koristite za dekoraciju poslasticakao što su mafini, kolači, torte... Uglavnom se pravi od šećera u prahu i vode, a postoji i recept sa belancetom. Dobra je stvar što u nju možete da dodate i gel boje za hranu, pa da napravite nijanse koje su vam potrebne. Bela glazura je malo gušća i komplikovanija za pripremu, ali to ne znači da vam neće uspeti iz prvog pokušaja. U nastavku teksta je recept koji će vam pomoći da je napravite savršeno. Tajna je u glukoznom sirupu koji je čini dovoljno gustom da može da se "zalepi" i stvara prelep sjaj kada se osuši. 

  • Sastojci: 
  • 360 g šećera u prahu
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile 
  • 2 kašičice glukoznog sirupa
  • 67-75 ml vode sobne temperature
  • prstohvat soli

Priprema:

U posudi pomešajte šećer, so, vanilu, glukozni sirup i 67 ml vode (4,5 kašike). Sve to dobro promešajte viljuškom, a kada postane nemoguće da se meša viljuškom, jer je smesa previše gusta, koristite mikser. Ako je potrebno dodajte 1/2 kašike vode i nastavite da mutite. Kada podignete mikser i ako se glazura odmah vraća u posudu potrebno je još da mutite, a ako se teže vraća, tj. ako je čvrsta par sekundi, pa krene da se topi to znači da je spremna za upotrebu.Ako mislite da je previše gusto slobodno dodajte još 1/2 kašike vode. Bela ledena glazura je gotova, a ako želite da ona bude u boji slobodno dodajte gel boje za hranu. Ukrasite poslastice po želji, pa onda ostavite 24 sata da se glazura osuši. Ako ne ukrašavate odmah, glazuru dobro pokrijte i držite u frižideru do 2 dana. Možete da je čuvate u kesama za zamrzivač ili u posudama koje imaju poklopac. Pre upotrebe glazura treba da bude sobne temperature, a takođe je i malo umutite. Ako se glazura zgusnula, dodajte nekoliko kapi vode i promešajte da se razblaži.

Izvor: Stvar ukusa