Zvezdice sa cimetom sa frostingom su savršeni božićni kolači. Možete da ih nosite kao poklon nekome, samo ih ubacite u teglu i dekorišite trakom. Testo se lako pravi, a od ove količine dobijete oko 60-70 kolačića.
Ukrašavanje frostingom je pipav posao za koji treba strpljenje. Nemci imaju jednostavno rešenje, a to je da testo premažu frostingom, ohlade u frižideru, pa tek onda naprave oblike. Potrebno je da ispratite sve korake kako bi oni ispali savršeno kao na slici.
Takođe, napravite i čuvene gingerbread kolačiće.
Sastojci:
Za testo:
- 460 g badema
- 2 kašičice vanilin šećera
- 1-2 kašičice cimeta
- kora limuna
- 1/2 kore pomorandže
- 2 belanca
- prstohvat soli
- 240 g šećera u prahu
- 2 kapi ukusa gorkog badema
Za frosting:
- 2 belanca
- 1 prstohvat soli
- 240 g šećera u prahu
Priprema:
Bademe (460 g) sameljite, pa dodajte vanilin šećer, cimet, koru limuna i pomorandže i promešajte. Belanca kratko umutite sa prstohvatom soli, zatim sipajte prah šećer i nastavite da mutite. Dodajte smesu sa bademima i lagano promešajte i kada se smesa sjedini prebacite na providnu foliju, zamotajte i stavite u frižider na sat vremena. Ako imate vremena najbolje bi bilo da testo stoji preko noći u frižideru.
Umutite kratko belanca sa prstohvatom soli, a onda dodajte i prah šećer. Nastavite da mutite, ali vodite računa smesa ne sme da bude čvrsta. Pokrijte i stavite u frižider dok vam ne bude zatrebala.
Izvadite testo na veću dasku koju ste obložili providnom folijom. Pospite testo sa obe strane šećerom u prahu kako se ne bi lepilo i preko stavite foliju. Zatim razvucite testo i premažite sa frostingom (ne mnogo). Treba da bude tanak sloj. Stavite u zamrzivač na 15 minuta. Zatim izaberite oblik koji ćete koristiti za kolače, umočite u ključalu vodu i osušite na krpi, pa pravite oblike na testu. Pre svakog korišćenja kalup morate da umočite u vodu i osušite u krpu. Vodite računa da vam ne ostane previše vode jer će se onda frosting razliti. Da izvučete kolač iz kalupa koristite manji kalup ili nešto slično čime ćete ga pogurati, a da ne oštetite ni kolač ni frosting. Sa preostalog testa špatulom skinite frosting, pa u testo dodajte 1 kašičicu cimeta i 2 kašike mlevenih badema. Sjedinite, razvucite testo između 2 folije i premažite frostingom. Stavite u zamrzivač i pomoću kalupa vadite oblike. I tako dok ne utrošite sve. Ostavite na sobnoj temperaturi oko 2-3 sata da se sve lepo osuši. Nemojte da pečete da ne osušite na sobnoj temepraturi jer če frosting pući.
U rerni na 200°C zagrejte pleh na donjoj rešetki. Uključite rernu da greje samo sa donje strane. Stavite keks u vreo pleh koji ste obložili pek papirom. Ponovo stavite na donju rešetku i pecite oko 5-6 minuta.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus