Svi znaju da je kulinarski savet ponekad mnogo vredniji od samog recepta, a u nastavku teksta vam otrkivamo kako da napravite letnja jela kao pravi profesionalnci, čak i kada ste početnik u kuhinji. Naučite kako da spremite najbolji omlet, sočnu piletinu, kremasti pire krompir..., a za sva ova jela ne treba puno truda i vremena.
Omlet
Mnogi ljudi za doručak pripremaju omlet, ali ako želite da napravite jaja savšrene 'pahuljaste' teksture to i nije baš lako. Ali, mi imamo rešenje. Sve što treba da uradite jeste da dodate prstohavat soli, pa tek onda da krenete sa mućenjem. Ovo će pomoći da bolje sjedinite žumanca i belanca i tako će smesa za kajganu biti penasta. Takođe, omlet pržite na laganoj ili srednjoj temperaturi. Kada jelo bude skoro gotovo ubacite ga u zagrejanu rernu na 180°C nekih 30-60 sekundi.
Pasta
Za pripremu paste postoji bezbroj recepata, a ono što je najvažnije kada pripremate sos za ovo jelo, jeste da odvojite malo vode u kojoj se testenina kuvala. Ta voda u sebi sadrži dosta skroba, pa će lepo zgusnuti svaki sos.
Preliv za salatu
Često recepti zahtevaju samo listove peršuna, mirođije, korijandera..., ali šta se sa grančicama? Nemojte da ih bacate jer pomoću njih možete da napravite ukusan preliv za salatu. U posudu sipajte sirće, pa dodajte iseckane stabljike i ostavite 1-2 dana.
Piletina
Pileće meso po želji posolite i pobiberite, a ako želite možete da dodate i slatku ili ljutu crvenu papriku. To uradite sat do dva pre nego što ćete meso termički da obradite. Neposredno pre pečenja ili prženja odvojite kožu od mesa, pa u dobijene 'džepove' ubacite komadiće putera.
Pire krompir
Napravite kremasti pire tako što ćete krompir da kuvate u mleku umesto u vodi. Zatim ga procedite i dodajte puter, pa ispasirajte. A ako želite da bude još kremastiji umesto putera sipajte pavlaku za kuvanje.
Pečeno povrće
Kako biste napravili savršeno pečeno povrće dovoljno je da uradite jednu stvar. Ubacite prazan pleh u rernu koju ćete uključiti na 180°C i ostavite ga unutra nekih 10-15 minuta. Zatim poređajte povrće na vreo pleh i ispecite. Biće ravnomerno ispečeno i imaće zlatnu koricu.
Lisnato testo
Više ne morate da čekate da se testo odmrzne kako biste mogli da ga upotrebite. Sada ga izrendajte direktno u tepsiju i lepo rasporedite da pokrije dno, pa malo pritisnite rukom. Pecite na oko 200°C oko 20 minuta, pa preko stavite fil. Još jedan odličan trik, koji važi za sve vrste testa, je i taj da dodate kašičicu votke ili džina u smesu. To će omogćuti da testo dobije zlatnu boju i da bude hrskavije.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem