Počeo je Uskršnji post i većina hrišćana ga se pridržava. Ali, to ne znači da morate da se odreknete omiljene hrane ili poslastica. Danas postoje posne zamene za skoro svaku mrsnu namirnicu, a mi vam predlažemo da napravite i posni jogurt. Jogurt se često koristi i kao piće, ali i kao dodatak testu i mnogim poslasticama, kao i umacima. Donosimo vam 3 savršena recepta za različite posne jogurte koje možete da koristite bilo kada.
Posni jogurt sa ovsenim pahuljicama
Sastojci:
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 4 šolje vode
- 2/3 šolje sirovih indijskih oraščića
- 2 kašike probiotika u prahu
Recept za posni jogurt sa ovsenim pahuljicama:
U blenderu usitnite vodu i ovsene pahuljice. Dobijenu smesu sipajte u gazu i dobro procedite. Vratite mleko u blender, pa dodajte indijske orahe. Sve dobro izblendirajte i sipajte smesu u šerpu. Kuvajte dok ne krene da vri, pa sklonite sa šporeta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, uz povremeno mešanje. Dodajte probiotik u prahu i promešajte. Zatim sipajte u sterilisanu flašu i ostavite u frižideru 8 sati dok se jogurt ne zgusne. Nakon toga možete da koristite.
Posni jogurt sa kokosom
Sastojci:
- 2 šolje kokosa
- 3 šolje vode
- 3/4 šolje indijskog oraha
- 2 kašike probiotika u prahu
Recept za posni jogurt sa kokosom:
Kokos dobro izblendirajte sa vodom. Dobijenu smesu sipajte u gazu i dobro procedite. Vratite mleko u blender, pa dodajte indijske orahe. Sve dobro izblendirajte i sipajte smesu u šerpu. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Dodajte probiotik u prahu i promešajte. Zatim sipajte u sterilisanu flašu i ostavite u frižideru 8 sati dok se jogurt ne zgusne. Nakon toga možete da koristite.
Posni jogurt sa semenkama bundeve
Sastojci:
- 1 šolja semenki bundeve
- 3/4 šolje ovsenih pahuljica
- 4 šolje vode
- 2 kašike probiotika u prahu
Recept za posni jogurt sa semenkama bundeve:
U blenderu usitnite vodu i semenke bundeve. Dobijenu smesu sipajte u gazu i dobro procedite. Vratite mleko u blender, pa dodajte ovsene pahuljice. Sve dobro izblendirajte i sipajte smesu u šerpu. Kuvajte dok ne krene da vri, pa sklonite sa šporeta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, uz povremeno mešanje. Dodajte probiotik u prahu i promešajte. Zatim sipajte u sterilisanu flašu i ostavite u frižideru 8 sati dok se jogurt ne zgusne. Nakon toga možete da koristite.
Pročitajte i ovo: Kako se pravi jogurt od ovsenih pahuljica
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem