Počeo je Uskršnji post i većina hrišćana ga se pridržava. Ali, to ne znači da morate da se odreknete omiljene hrane ili poslastica. Danas postoje posne zamene za skoro svaku mrsnu namirnicu, a mi vam predlažemo da napravite i posni jogurt. Jogurt se često koristi i kao piće, ali i kao dodatak testu i mnogim poslasticama, kao i umacima. Donosimo vam 3 savršena recepta za različite posne jogurte koje možete da koristite bilo kada. 

Posni jogurt sa ovsenim pahuljicama 

Sastojci:

  • 1 šolja ovsenih pahuljica 
  • 4 šolje vode
  • 2/3 šolje sirovih indijskih oraščića
  • 2 kašike probiotika u prahu

Recept za posni jogurt sa ovsenim pahuljicama:

U blenderu usitnite vodu i ovsene pahuljice. Dobijenu smesu sipajte u gazu i dobro procedite. Vratite mleko u blender, pa dodajte indijske orahe. Sve dobro izblendirajte i sipajte smesu u šerpu. Kuvajte dok ne krene da vri, pa sklonite sa šporeta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, uz povremeno mešanje. Dodajte probiotik u prahu i promešajte. Zatim sipajte u sterilisanu flašu i ostavite u frižideru 8 sati dok se jogurt ne zgusne. Nakon toga možete da koristite. 

Posni jogurt sa kokosom

Sastojci:

  • 2 šolje kokosa
  • 3 šolje vode
  • 3/4 šolje indijskog oraha
  • 2 kašike probiotika u prahu 

Recept za posni jogurt sa kokosom:

Kokos dobro izblendirajte sa vodom. Dobijenu smesu sipajte u gazu i dobro procedite. Vratite mleko u blender, pa dodajte indijske orahe. Sve dobro izblendirajte i sipajte smesu u šerpu. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Dodajte probiotik u prahu i promešajte. Zatim sipajte u sterilisanu flašu i ostavite u frižideru 8 sati dok se jogurt ne zgusne. Nakon toga možete da koristite. 

Posni jogurt sa semenkama bundeve

Sastojci:

  • 1 šolja semenki bundeve 
  • 3/4 šolje ovsenih pahuljica
  • 4 šolje vode
  • 2 kašike probiotika u prahu

Recept za posni jogurt sa semenkama bundeve: 

U blenderu usitnite vodu i semenke bundeve. Dobijenu smesu sipajte u gazu i dobro procedite. Vratite mleko u blender, pa dodajte ovsene pahuljice. Sve dobro izblendirajte i sipajte smesu u šerpu. Kuvajte dok ne krene da vri, pa sklonite sa šporeta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, uz povremeno mešanje. Dodajte probiotik u prahu i promešajte. Zatim sipajte u sterilisanu flašu i ostavite u frižideru 8 sati dok se jogurt ne zgusne. Nakon toga možete da koristite.

Pročitajte i ovo: Kako se pravi jogurt od ovsenih pahuljica

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow čizkejk sa jogurtom i kokosom

(StvarUkusa/S.B.)