Približava se katolički, ali i pravoslavni Uskrs, a svi znamo da se tada najviše mesi testo, jer se pripremaju slatke pogače i peciva. Ali, da li ste znali koji začin se obavezno dodaje u testo kako bi ono imalo bolji ukus? U pitanju je so. Možda vam deluje kao da to nije bitan sastojak za slatka testa, ali on će peciva i pogače učiniti mnogo ukusnijim.
Кako deluje so u slatkom testu
Poboljšava ukus
So zaista ističe ukus ostalih sastojaka, čineći pecivo ukusnijim. Takav ukus i povezivanje sastojaka ne možete dobiti sa drugom namirnicom.
Testo se lakše oblikuje
So jača gluten u testu, čineći ga elastičnijim. Ovo je važno za peciva koja zahtevaju određeni oblik.
Čuva vlagu
So pomaže da testo zadrži vlagu, čineći pecivo ukusnijim. Ovo je posebno važno za poslastice koje se pune filom ili voćem, jer bez soli punjenje može da bude suvo.
Кako dodati so
Važno je da ne preterujete kada solite testo. Višak može da učini pecivo bezukusnim, a prava količina je pola kašičice.
Pročitajte i ovo: Zašto se dodaje sirće u testo sa kvascem?
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem