Sastojci:

  • 6 hladnih jaja
  • 1 kašika putera
  • so i biber, po ukusu
  • 1 kašičica pavlake (creme fraiche)
  • sveže seckani vlašac za dekoraciju

Priprema:

Kada jedan od najpoznatijih svetskih šefova deli recept za kajganu, onda znate da nije reč o običnom doručku. Gordon Remzi je poznat po svojoj posvećenosti savršenstvu, a njegov način pripreme kajgane podiže ovo jednostavno jelo na potpuno novi nivo. Ključ je u tehnici, a ne samo u sastojcima. U nastavku otkrivamo kako da napravite najkremastiju kajganu, baš kao u njegovoj kuhinji.

Saveti za savršenu kajganu:

Koristite sveža jaja direktno iz frižidera – hladna jaja pomažu u kontroli temperature. Ne solite pre prženja – so u startu izvlači vlagu iz jaja i može da pokvari teksturu. Nemojte da prepržite – jaja treba da ostanu sočna i meka, a ne suva i gumena.

U dubljoj šerpi ili tiganju razbijte jaja i dodajte puter. Nemojte ih prethodno mutiti – sve se radi u tiganju. Stavite tiganj na jaku vatru i počnite odmah da mešate gumenom ili silikonskom špatulom. Važno je da neprestano stružete dno posude. Posle 30 sekundi prženja, sklonite sa vatre i nastavite da mešate još 10 sekundi. Vratite na vatru i ponovite ovaj postupak 3 do 4 puta, ukupno oko 3 minuta. Na ovaj način dobijate mekanu i vazdušastu kajganu.

Kada je kajgana skoro gotova, dodajte so, biber, pavlaku i malo svežeg vlasca. Pavlaka hladi smesu i zaustavlja dalju termičku obradu, a istovremeno daje bogat, nežan ukus.
Kajganu prebacite na tanjir, pospite dodatnim vlascem i služite dok je topla. Odlična je uz tostirani hleb, avokado ili dimljeni losos.

Napomena: Gordon preporučuje odnos 2 jajeta na 1 deo putera ako pravite manju količinu.

Gordon Remzi nije bez razloga jedan od najcenjenijih šefova današnjice. Njegov recept za kajganu je dokaz da i najjednostavnije jelo može da postane pravo kulinarsko zadovoljstvo ako mu se pristupi s pažnjom. Sledeći ove korake, dobićete savršeno kremastu kajganu koja će vas osvojiti svakim zalogajem.

Bonus video

00:50
Kajgana iz rerne Izvor: TikTok/fooddolls