Turšija je ponos svake kuće tokom zime, ali mnogima se desi da posle par nedelja voda postane mutna. Iako to ne mora da znači da je zimnica pokvarena, nikome nije prijatno kada turšija izgubi onu lepu providnu boju. Domaćice su odavno pronašle sitne trikove koji pomažu da povrće ostane čvrsto, ukusno i da voda u tegli bude bistra do samog kraja zime.
Gde se najčešće greši
Najčešći uzrok mutne turšije jeste nedovoljno čista tegla ili slab proces sterilizacije. Nekad se i povrće ubaci bez dobrog pranja, a dešava se i da odnos soli i vode nije pravi, pa turšija krene da „radi“.
Bakin trik za bistru turšiju
Stare domaćice su uvek imale jednostavno rešenje – u svaku teglu ubacivale su par zrna bibera, nekoliko listova vinove loze ili manji koren hrena. Ovi dodaci ne samo da čuvaju bistrinu vode, već daju i poseban ukus povrću. Još jedan trik jeste da se na vrh svake tegle sipa malo vinskog sirćeta, koje dodatno štiti od kvarenja i pojave mutnoće.
Još jedna tajna
Ako želite da budete sigurni da će voda ostati bistra, obavezno stavite i nekoliko kriški hleba ili po koju bobicu grožđa u bure tokom fermentacije, a zatim ih izvadite nakon nekoliko dana. Ovaj postupak pomaže da se proces završi prirodno, bez mutne vode.
Sa malo pažnje i par sitnih dodataka, turšija može da stoji cela zima, a da ostane lepa na oko i bogata na ukusu. Bakin trik je jednostavan, a razlika ogromna – tegla će biti bistra i čista sve do proleća.
Bonus video
