Kiseljenje je jedan od najstarijih načina za čuvanje hrane, a sam proces zabeležen je prvi put u Indiji pre 4000-5000 godina. Tradicionalni
istočnjački način za pripremu turšije uključuje sastojke kao što su so, ulje, čili u prahu i začini. Postoje drevni zapisi o tome koliko je ona korisna u ishrani, a Kleopatra je navodno tvrdila da kiselo povrće doprinosi njenoj lepoti. Turšija se takođe spominje u Bibliji i nekim Šekspirovim delima. Sada je pravo vreme da je napravite, a povrće ili voće možete da izaberete po ukusu. Uglavnom se koriste karfiol, paprika, šargarepa..., ali sve je stvar ukusa. Možete da je koristite za meze jer odlično otvara apetit, ali i kao salatu ili prilog uz meso. 

  • Sastojci: 
  • 2 kg karfiola
  • 2 kg paprika 
  • 2 kg šargarepa
  • 2 kg kornišona
  • 2 kg zelenog paradajza
  • 2-3 ljute papričice
  • 1 veza peršuna
  • 1 veza celera
  • biber u zrnu
  • Još:
  • 10 l vode
  • 500 g soli
  • 250 g šećera
  • 200 ml esencije
  • 10 g vinobrana
  • 10 g konzervansa

Priprema:

Povrće dobro operite i isecite po želji. Krastavac (kornišone) ostavite u komadu. U sterilisanu teglu poređajte karfiol, papriku, šargarepu, krastavac, paradajz, list peršuna i celera. Ređajte tako dok ne napunite tegle. Pospite biberom u zrnu. Preko stavite belu plastičnu pahulju (takvog je izgleda, a on štiti da povrće ne ispliva iz tečnosti). U šerpu sipajte vodu, pa dodajte so, šećer, esenciju, konzervan i vinobran. Sve promešajte, pa ostavite par sati da se sastojci lepo sjedine. Sipajte tako da tečnost lepo pokrije povrće. Ostavite da stoji 20-30 dana. 

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

Izvor: Stvar ukusa