Kiseljenje je jedan od najstarijih načina za čuvanje hrane, a sam proces zabeležen je prvi put u Indiji pre 4000-5000 godina. Tradicionalni
istočnjački način za pripremu turšije uključuje sastojke kao što su so, ulje, čili u prahu i začini. Postoje drevni zapisi o tome koliko je ona korisna u ishrani, a Kleopatra je navodno tvrdila da kiselo povrće doprinosi njenoj lepoti. Turšija se takođe spominje u Bibliji i nekim Šekspirovim delima. Sada je pravo vreme da je napravite, a povrće ili voće možete da izaberete po ukusu. Uglavnom se koriste karfiol, paprika, šargarepa..., ali sve je stvar ukusa. Možete da je koristite za meze jer odlično otvara apetit, ali i kao salatu ili prilog uz meso.
- Sastojci:
- 2 kg karfiola
- 2 kg paprika
- 2 kg šargarepa
- 2 kg kornišona
- 2 kg zelenog paradajza
- 2-3 ljute papričice
- 1 veza peršuna
- 1 veza celera
- biber u zrnu
- Još:
- 10 l vode
- 500 g soli
- 250 g šećera
- 200 ml esencije
- 10 g vinobrana
- 10 g konzervansa
Priprema:
Povrće dobro operite i isecite po želji. Krastavac (kornišone) ostavite u komadu. U sterilisanu teglu poređajte karfiol, papriku, šargarepu, krastavac, paradajz, list peršuna i celera. Ređajte tako dok ne napunite tegle. Pospite biberom u zrnu. Preko stavite belu plastičnu pahulju (takvog je izgleda, a on štiti da povrće ne ispliva iz tečnosti). U šerpu sipajte vodu, pa dodajte so, šećer, esenciju, konzervan i vinobran. Sve promešajte, pa ostavite par sati da se sastojci lepo sjedine. Sipajte tako da tečnost lepo pokrije povrće. Ostavite da stoji 20-30 dana.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem