Ali nema mesta panici! Najbolje je da se povremeno prekontrolišu zalihe hrane. Pomoću naših trikova na vreme ćete otkriti štetočine i osloboditi ih se.

Mravi
Mravi su zapravo korisni insekti. Zato bi trebalo da ih preselite pre nego da preduzmete radikalnije mere. Napunite teglu piljevinom ili drvenom vunom pa je prevrnite na otvor iz kojeg se pojavljuju mravi. Insekte koji se tu skupe istresajte tri puta dnevno. Pri tom uvek u teglu stavite novu piljevinu ili drvenu vunu.

Leptirići
Sitne insekte u namirnicama često odaju tanke niti koje se pojave na namirnicama koje bi odmah trebalo da bacite. Unutrašnjost ormara operite sirćetom, a procepe osušite fenom na najvišoj temperaturi. Predostrožnosti radi trebalo bi namirnice držati u hermetički zatvorenim posudama.

Sitne mušice
Izbegavajte sve ono što bi moglo da privuče ove životinjice (voće koje nije pokriveno, otvorene čaše sa sokom, ostatke hrane na radnom stolu) i napravite malu klopku: u plitku posudu sipajte 250 ml kuhinjskog sirćeta i dodajte kap-dve deterdženta. Mušice će se lako utopiti u ovom rastvoru u plitkoj posudici.