Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako sprečiti trovanje hranom

Trovanja hranom nisu retkost, naročito tokom vrelih letnjih dana ili zimi kada počne grejanje. Pod uticajem toplote, mikroorganizmi se intenzivnije razvijaju. Evo nekoliko saveta...

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Uzročnici trovanja hranom mogu se lagano proširiti s nečistih ruku, pribora, posuda, površina, mogu se zadržati u namirnicama koje nisu pravilno termički obrađene, ili umnožavati u hrani ostavljenoj na sobnoj temperaturi. Zbog toga je za zdravlje vrlo bitno da svi znaju i pridržavaju se higijenskih pravila u vezi sa čuvanjem i pripremom hrane. Neke od namirnica nose veći rizik za trovanje, pa je zato pri njihovom rukovanju i pripremi potreban i dodatno veći oprez. Sve su učestalija trovanja mesom, živinom ili jajima, kao i hranom koja se priprema od njih (majonez, kolači, kremovi…). Najvažnija je dobra i dovoljna termička obrada.

1. Jaja moraju biti sveža i dobro termički obrađena. Treba obratiti pažnju da li se u nekom receptu jaja kuvaju ili na drugi način podležu visokoj temperaturi pri spremanju. Recimo, kod kremova za kolače uvek treba birati one recepte gde se jaja kuvaju na pari ili u nekom filu, umesto onih recepata koji predviđaju nadeve sa živim jajima. Zašto? Preko sadržaja jajeta ili površine njegove ljuske može se preneti salmonela.

2. Meso takođe može biti zagađeno patogenim mikroorganizmima, naročito meso živine. Zato je veoma važno kako se termički obraduje, ali i kako se čuva pre kuvanja ili pečenja i nakon toga, do upotrebe.

3. I voda može biti zagađena mikroorganizmima zbog filtriranja velikih količina.

4. Školjke i drugi plodovi mora mogu biti nosioci različitih patogenih mikroorganizama. Ukoliko se termički dovoljno ne obrade, mogu izazvati različite infekcije uzrokovane bakterijama, virusima ili parazitima.

Kako sprečiti širenje mikroorganizama?

- Održavanje čistoće površina za pripremu namirnica
- Visok nivo lične higijene
- Pravilna termička obrada hrane
- Čuvanje namirnica na odgovarajućoj temperaturi
- Sprečavanje kontakta mikroorganizama sa hranom
- Higijenske pripreme namirnica

Odgovarajuće mere i postupci higijenske pripreme hrane pre svega moraju sprečiti širenje mikroorganizama. Ukoliko se u lancu pripreme hrane od sirovine do njenog serviranja napravi neki propust, može nastati trovanje.

Temeljno čišćenje i pranje ukloniće najveći deo mikroorganizama s ruku, pribora, posuda i radnih površina, pa će tako i sprečiti širenje mikroorganizama na namirnice. U izuzetnim prilikama, kada je potrebna i dezinfekcija, bitno je koje se sredstvo dezinfekcije upotrebljava. Obratite pažnju da se radi o delotvornom, neagresivnom sredstvo, neškodljivom za kožu i za namirnice i da nema poseban miris koji se prenosi na hranu.

Pored pranja i čišćenja pribora, posuda i radnih površina koje se koriste pri pripremi namirnica, važno je i redovno održavanje i čišćenje frižidera, zamrzivača i mašine za sudove. Tu posebnu pažnju treba obratiti na sunđere i ostale krpe kojima se peru ili brišu pribor za jelo i sudovi. Oni lako i često u sebi mogu da sadrže opasne mikroorganizme.

Važno je održavati i čistoću prostorije u kojoj se čuvaju i odlažu namirnice. I otpaci moraju redovno da se odlažu i bacaju, jer u kuhinjskoj kofi ili kesi mogu da se skupljaju insekti ili glodari, a otpaci  brzo i lako trule.

Priprema hrane

- Pravilna termička obrada hrane uništiće većinu bakterija koje su potencijalni uzrok trovanja.
- Pripremljena, kuvana hrana treba da ostane vrela do serviranja ili se može brzo ohladiti (najbolje stavljanjem suda u hladnu vodu) i odložiti na hladno mesto.
- Kod pripreme - kuvanja, pečenja ili grilovanja živinskog i mlevenog mesa, zatim svinjetine, kobasica, pljeskavica, posebno je važno osigurati da njihov središnji deo bude pod uticajem temperature od 70º C na najmanje 2 minuta.

Vreme za pravilno pečenje

Srednji deo mesa mora biti na određenoj teperaturi u određenom vremenu:

    60º C – 45 minuta
    65º C – 10 minuta
    70º C – 2 minuta
    75º C – 30 sekundi
    80º C – 6 sekundi

Nedovoljno kuvano meso ili živina mogu i dalje imati štetne mikroorganizme. Zato je važno proveriti boju mesa u unutrašnjosti i da li su njihovi sokovi posle termičke obrade krvavi.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti