Zašto ovih prazničnih dana ne biste u svoje običaje uveli i neke koji dolaze sa raznih strana sveta? Jedan od njih je i poklanjanje polastica za Božić i Novu godinu. Najčešće se daruju suvi kolači, keks, kuglof, medenjaci, čokoladne praline ili čokoladni mafini.
Evo nekoliko saveta kako da vaš poklon bude savršen:
1. Prilikom pravljenja kolača, upotrebite što više različitih kalupa i boja za kolače, jer ćete tako sa istim osnovnim sastojcima napraviti pregršt različitih slatkih iznenađenja.
2. Kupite ukrasne kutije ili ih napravite sami, pa u njih složite kolače. Verujte nam na reč, pakovanje će im dati još raskošniji izgled.
3. Kolačiće možete ponaosob vezati ukrasnim trakama u srebrnoj ili zaltnoj boji. Biće čarobni!
4. Ukoliko su obični, možete ih ponaosob umotati u beli papiri i svaki paketić vezati mašnom u boji.
5. Ukoliko ih umotavati jednobojnim trakicamana, na njima nacrtajte praznične motive poput srca, jelkica, zvezdica...
6. Recepte za kolačiće ispišite na lepim, ukrasnim karticama koje ćete staviti u kutiju ili pričvrstiti za čestitku.
- Medenjaci su prvi put napravljeni u Nemačkoj u 12. veku.
- Mandulat, kolač sa prženim bademom, spominje se u venecijanskomkuvaru iz 16. veka
- Prvi mafini napravljeni su u 11. Veku u Engleskoj.
Evo recepata za prave praznične kolačiće:
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom