Zašto ovih prazničnih dana ne biste u svoje običaje uveli i neke koji dolaze sa raznih strana sveta? Jedan od njih je i poklanjanje polastica za Božić i Novu godinu. Najčešće se daruju suvi kolači, keks, kuglof, medenjaci, čokoladne praline ili čokoladni mafini.

Evo nekoliko saveta kako da vaš poklon bude savršen:

1. Prilikom pravljenja kolača, upotrebite što više različitih kalupa i boja za kolače, jer ćete tako sa istim osnovnim sastojcima napraviti pregršt različitih slatkih iznenađenja.

2. Kupite ukrasne kutije ili ih napravite sami, pa u njih složite kolače. Verujte nam na reč, pakovanje će im dati još raskošniji izgled.

3.  Kolačiće možete ponaosob vezati ukrasnim trakama u srebrnoj ili zaltnoj boji. Biće čarobni!

4. Ukoliko su obični, možete ih ponaosob umotati u beli papiri i svaki paketić vezati mašnom u boji. 

5. Ukoliko ih umotavati jednobojnim trakicamana, na njima nacrtajte praznične motive poput srca, jelkica, zvezdica...

6. Recepte za kolačiće ispišite na lepim, ukrasnim karticama koje ćete staviti u kutiju ili pričvrstiti za čestitku.

ZANIMLJIVI PODACI:

- Medenjaci su prvi put napravljeni u Nemačkoj u 12. veku.

- Mandulat, kolač sa prženim bademom, spominje se u venecijanskomkuvaru iz 16. veka

- Prvi mafini napravljeni su u 11. Veku u Engleskoj.

Evo recepata za prave praznične kolačiće:

Praznični kolačići

Zimski cvetići