Osnovni recept

Za šest osoba:
2 veoma sveža žumanca, proverenog porekla
so
2 kašičice senfa
2 kašike soka od limuna
250 ml ulja
biber

1. Svi sastojci moraju da budu na istoj, sobnoj temperaturi. Pomešati žumanca, malo soli, senf i kašiku soka od limuna. Mutiti mikserom, a ulje dodavati prvo u kapljicama, zatim u veoma tankom mlazu. Ako majonez ispadne previše čvrst, dodati malo sirćeta.

2. Posoliti, pobiberiti i dodati još soka od limuna, po ukusu.

Kalorijska vrednost majoneza (napravljenog po ovom receptu) je 400 kcal po osobi.

Majonez se može čuvati u frižideru najviše dva dana. U letnje vreme sirovo žumance bi trebalo zameniti srednje tvrdo kuvanim, razmućenim u četiri kašike jogurta.

NOVI UKUSI

Začinsko bilje poput peršuna, bosiljka ili mirođije, daće ukusu majoneza notu svežine.

Beli luk će majonez, kao i svako drugo jelo, učiniti ukusnijim i pikantnijim, pogotovu meso i jaja!

Masline daju majonezu mediteransku notu, pa će odlično ići uz krompir. Možete ga napraviti i s jednim delom maslinovog ulja!

Parmezan u majonezu odlično će se slagati s barenim povrćem.

Kora limuna daje majonezu voćnu notu, koja se odlično slaže s blagim jelima od ribe, rakova ili jednostavno uz krastavac salatu.

Čili će zaljutiti majonez, što će se dopasti gurmanima. Ljuti majonez odlično ide uz sve vrste mesa. Odličan je i za riblje salate, od tunjevine ili sardine.

Paradajz – sveže iseckan ili kao pire daće majonezu lepu crvenu boju. U tu svrhu možete dodati i malo ajvara ili ljutenice.