Ako ste, pored kuvara i korisnih kulinarskih saveta, od bake nasledili i drvene oklagije, potrebno je da znate da pravilnim održavanjem mogu da traju generacijama. Za razliku od plastičnih i keramičkih, drvene oklagije zahtevaju malo više pažnje u održavanju. 

Prva stvar koju treba da zapamtite je da nikada ne odlažite drvenu oklagiju u vodu, niti je izlažite visokim temperaturama (npr pranje u sudo mašini). Ovakve stvari mogu dovesti do promene oblika ili pucanja drveta.

Za najbolje rezultate održavanja, evo šta bi trebalo uraditi odmah nakon upotrebe:

  • Obrišite nataloženo testo ili brašno suvom krpom ili papirnim ubrusom.
  • Sa polumokrom krpom skinite nagomilane ostatke.
  • Isperite pod mlazom mlake vode, obrišite i ostavite da se osuši zasebno, ne mešajući je sa ostalim posuđem.

Na ovaj način produžićete životni vek drvenim oklagijama.

Izvor: Stvar ukusa