Ako ste, pored kuvara i korisnih kulinarskih saveta, od bake nasledili i drvene oklagije, potrebno je da znate da pravilnim održavanjem mogu da traju generacijama. Za razliku od plastičnih i keramičkih, drvene oklagije zahtevaju malo više pažnje u održavanju.
Prva stvar koju treba da zapamtite je da nikada ne odlažite drvenu oklagiju u vodu, niti je izlažite visokim temperaturama (npr pranje u sudo mašini). Ovakve stvari mogu dovesti do promene oblika ili pucanja drveta.
Za najbolje rezultate održavanja, evo šta bi trebalo uraditi odmah nakon upotrebe:
- Obrišite nataloženo testo ili brašno suvom krpom ili papirnim ubrusom.
- Sa polumokrom krpom skinite nagomilane ostatke.
- Isperite pod mlazom mlake vode, obrišite i ostavite da se osuši zasebno, ne mešajući je sa ostalim posuđem.
Na ovaj način produžićete životni vek drvenim oklagijama.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus