Teflon nam garantuje termičku obradu bez lepljenja namirnica za njeno dno, ali to nije moguće ostvariti ako smo teflon uništili neprimerenim korišćenjem. Mnogi prave iste greške, zbog čega ubrzo unište njegov zaštiti sloj, a poret toga što će vam se hrana lepiti za tiganj ili šerpu, nije preporučljivo koristiti oštećeno posuđe jer može biti štetno po naše zdravlje. 

Pečete meso u teflonskom tiganju

Teflonsko posuđe konstrusano je za termičku obradu na nižim temperaturama, kao što je na primer kajgana. S obzirom na to da takav tiganj sadrži plastične polimere, nije preporučljivo staviti ga na izuzetnoo visoku temperaturu, što isključuje pečenje većih odrezaka.

Šnicle radije ispecite na roštilju ili u tiganju od keramike.

Koristite metalna pomagala za kuvanje

Teflon će se uništiti ako hranu kuvate sa metalnim pomagalima poput viljuški i kutlača. Umesto toga bolje je koristiti drvene ili silikonske varjače i druge predmete.

Ne štitite teflonsku površinu kod pospremanja

Teflonska površina može da se uništi i ako posuđe slažete jedno preko drugoga, odnosno ako na teflonsku podlogu stavite metalnu posudu. Ako želite da izbegnete ogrebotine na posuđu, preko teflonske šerpe stavite malo ubrusa.

Perete ih u mašini za suđe

Teflonsko posuđe nije previše otporno na vruću vodu i abrazivna sredstva. Nemojte da ih perete u mašinu, već ih stavite pod mlaz mlake vode i nežno istrljajte mekanim sunđerom.

Ostavljte hranu u teflonskoj šerpi

Nakon kuvanja u ovoj šerpi hranu je najbolje prebaciti na tanjir ili u neku drugu posudu. Dugo držanje hrane u teflonu povećava opasnost od oštećenja teflonske površine.

Izvor: Stvar ukusa