Senf se dosta korisiti u kulinarstvu i dosta poboljšava ukus svakom jelu. Dobro se slaže sa skoro svima namirnicama i začinima, ali je bitno da ga lepo ukombinujete. Sigurno ste u receptima nailazili na Dižon senf među sastojcima, ali možda niste znali u čemu se razlikuje od običnog. U nastavku teskta pročitajte koje su to razlike i načučite pravilno da ga koristite u jelima. 

Šta je Dižon senf?

Dižon je vrsta senfa koja potiče iz Dižona, grada u Burgundiji u Francuskoj. A svoj prepoznatljiv ukus mu daje belo vino. Iako je prvi put korišćen kao začin još 1336. (od strane kralja Filipa VI), nije postao široko popularan sve do 19. veka. Senf je prvobitno napravljen od sirćeta, ali stanovnik Dižona, Žon Nejžon zamenio je taj sastojak versokom (sok od nezrelog grožđa) 1856. godine.

Razlika između Dižon i običnog senfa

Postoji nekoliko razlika između običnog i Dižon senfa:

Boja: Dok je običan senf jarko žute boje, Dižon je tamniji i više vuče na oker ili smeđu. 

Ukus i sastojci:Običan senf je napravljen od semena žute gorčice u prahu, mešavine začina i sirćeta (ili čak vode), ima blaži ukus u poređenju sa francuskom verzijom. Dižon ima karakterističan ukus i intenzivniji je i oštriji od običnog. Pravi se od smeđeg i/ili crnog senfa i belog vina. U jelima obično možete da kombinujete ove dve vrste senfa, ali je bolje ako ih koristite kako je naglašeno u receptu, jer ako koristitie običan za prelive ili pečenu piletinu nećete dobiti isti ukus, a takođe neće dobro reagovati u kombinaciji sa sirćetom. 

Izvor: Stvar Ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE