Ako uočite nekoliko mrava u stanu, u uglu sobe, uz zidove, znajte da je invazija već počela. Oni mogu da uđu kroz male pukotine, prostore ispod prozora i mnogo ulaza za koje ni ne sumnjate, tražeći vodu ili ostatke hrane u našoj kuhinji ili ostavi. Zato uvek vodite računa da počistite posle jela, kao i da rešavate problem vlage. Mravi ostavljaju nevidljivi hemijski trag koji sadrži feromone za praćenje nakon što pronađu izvor hrane.  Jednom kada mravi uđu u vaš dom, male su šanse da nestanu sami, zato je najbolje da suzbijanje mrava rešite sami. Umesto dezinsekcije hemikalijama, mi vam preporučujemo da ih se rešite prirodnim sredstvima

1. Belo sirće

Sirće je najbolji izbor ako želite da se rešite dosadnih mrava, a sve što je potrebno da uradite jeste da u bocu na raspršivač sipate sirće i vodu u jednakoj količini. Poprskajte tamo gde ste primetili da ima mrava. Radne površine obrišite krpom namočenom u istu tečnost. 

2. Kuhinjska so

Nekoliko kašika soli pomešajte sa ključalom vodom, pa ohladite i isto sipajte u bocu sa raspršivačem. Poprskajte na sva mesta da vidite da mravi dolaze.  

3. Cimet u prahu

Mravi ne vole intenzivan miris cimeta, pa gde god vidite da ih ima vi bogato pospite cimetom. Posle par sati krenuće da beže. 

4. Borna kiselina

Pomešajte 3 kašike borne kiseline i 3 kašike šećera sa 200 ml tople vode. Umočite vatu u ovu tečnost i stavite je na mesta gde se skupljaju mravi. Šećer će ih privući, a borna kiselina uništiti.

5. Citrusi

Limunov sok takođe može da vam pomogne ako želite da se rešite mrava. Površine gde ih primetite poprskajte ovim sokom. 

6. Začini u kuhinjskim ormarićima

Zalepite lovorov list na posudice sa šećerom. Miris lovora odbiće mrave od njih, a isti efekat ima i žalfija. Malu kesu s žalfijom stavite u kuhinjske ormariće, a opojni miris koji će se proširiti mravima će biti neugodan, pa se neće zadržavati u ormarićima.

Izvor: Stvar ukusa