Proso je bogat biljnim vlaknima i proteinima, kao i belančevinama. Od vitamina sadrži kompleks vitamina B, zatim vitamin A, C, D, E, kao i značajne količine niacina, riboflavina i tiamina, a od minerala tu su fosfor i gvožđe. Ova žitarica osim što povoljno utiče na organizam, ima prijatan i slatkast ukus koji podseća na orašaste plodove. Još jedna prednost je što ne sadrži gluten, pa mogu da je jedu i osobe koje su alergične. U kulinarstvu, proso se koristi pre svega u obliku brašna, ali je moguće da se konzumira i kuvan, u salatama ili različitim jelima od povrća. Takođe, ima niži glikemijski indeks od drugih žitarica, pa vam preporučujemo da ga često spremate. Kuvanje nije nimalo komplikovano, ali postoji par stvari na koje treba da obratite pažnju.
Pre nego što ga termički obradite, proso operite. Zatim ga dodajte u šerpu i prelijte vodom, u razmeri 2:1. Kuvajte ga pola sata, a zatim procedite. Začinite ga po ukusu, pa služite kao prilog. Takođe, od ove žitarice možete da napravite pire, da je dodajete u čorbe umesto rezanaca, ali i da spremite kašu koju možete da obogatite mlekom, jogurtom, voćem, čokoladom...
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem