Proso je bogat biljnim vlaknima i proteinima, kao i belančevinama. Od vitamina sadrži kompleks vitamina B, zatim vitamin A, C, D, E, kao i značajne količine niacina, riboflavina i tiamina, a od minerala tu su fosfor i gvožđe. Ova žitarica osim što povoljno utiče na organizam, ima prijatan i slatkast ukus koji podseća na orašaste plodove. Još jedna prednost je što ne sadrži gluten, pa mogu da je jedu i osobe koje su alergične. U kulinarstvu, proso se koristi pre svega u obliku brašna, ali je moguće da se konzumira i kuvan, u salatama ili različitim jelima od povrća. Takođe, ima niži glikemijski indeks od drugih žitarica, pa vam preporučujemo da ga često spremate. Kuvanje nije nimalo komplikovano, ali postoji par stvari na koje treba da obratite pažnju.
Pre nego što ga termički obradite, proso operite. Zatim ga dodajte u šerpu i prelijte vodom, u razmeri 2:1. Kuvajte ga pola sata, a zatim procedite. Začinite ga po ukusu, pa služite kao prilog. Takođe, od ove žitarice možete da napravite pire, da je dodajete u čorbe umesto rezanaca, ali i da spremite kašu koju možete da obogatite mlekom, jogurtom, voćem, čokoladom...
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus