Palačinke su jedna od najstarijih, ali i najednostavnijih poslastica koje se prave od osnovnih sastojaka. Naravno, uvek postoje neke cake koje će vam omogućiti da palačinke savršeno ispadnu, a iskusne domaćice su otkrile koje su to greške koje svi često prave, a lako mogu da se izbegnu.

Pogrešan tiganj

Da bi palačinke ispale kako treba potrebno je da koristite dobar tiganj. Nemojte ga ribati nakon upotrebe, nego isperite vodom i testo se neće lepiti.  

Ne koristite dobro ulje

Kada želite da podmažete tiganj za palačinke, nemojte da koristite margarin ili puter. Obavezno je ulje, a ono može da bude po želji.

Koristite varjaču umesto miksera 

Smesa za palačinke biće savršena ako sastojke sjedinite varjačom, a ne mikserom. Tako će biti mekše, dok sa mikserom možete da preterate, pa će palačinke biti gumene i žilave.

Preterano mešanje

Koliko god vam delovalo nelogično, grudvice u smesi su dobra stvar. Bitno je da sastojci budu dobro sjedinjeni, a ako se budete trudili da se rešite grudvica, smesa će opet biti loša, pa će palačinke ispasti gumene.

Previše šećera u smesi

Neke domaćice u smesu dodaju i vanilin šećer, ali previše ovog sastojka može učiniti da se palačinke lepe za tiganj. Samo budite umereni. 

Premazivanje tiganja

Tiganj lagano premažite uljem četkicom ili ubrusom, a kako biste osigurali da neće biti previše masne možete da dodate malo ruma u smesu.

Jaka vatra

Palačinke je najbolje pržiti na srednjoj ili nižoj temepraturi. Preterate li s jačinom, ne samo da mogu da zagore, nego mogu da ostanu nepečene u sredini. 

Samo se jednom okreću

Palačinke je bolje da dobro proverite dizanjem jednog kraja iz tiganja nego da ih okrećete po nekoliko puta jer okretanjem isto mogu da ispadnu tvrde i žilave. 

Premalo strpljenja

Nakon što ispržite palačinke, ostavite ih da odstoje desetak minuta kako bi omekšale. 

američke palačinke od 3 sastojka tiktok/feelgoodfoodie

Izvor: Stvar ukusa