Piletina se najčešće jede, jer se lako sprema, a i spada u jeftinija mesa. Ono što je dodatni plus, jeste to što možete da ga napravite na milion načina.Možete da pečete celo pilesamo na soli, da spremite pikantnke batake, ali ono što svi najviše vole je belo meso. Najčešće se griluje, pohuje i dinsta u nekom sosu. Nije zahtevno za pripremu, ali ipak postoje cake koje će učiniti piletinu ukusnijom. Kuvari i vlasnici restorana otkrili su na koji način oni pripremaju piletinu i na šta treba da obratite pažnju. 

Pranje sirove piletine

"Nemojte da perete piletinu, jer ćete tako bakterije sa mesa zadržati u sudoperi i pored nje, a tako rizikujete poentcijalnu zarazu" - kaže Breke. On dodaje da nema razloga za brigu, jer će termička obrada uništiti sve bakterije na mesu. Breke predlaže da umesto pranja meso očistitie ubrusom, a Lajons napominje da je neprijatelj hrskave, zlatne korice upravo vlaga, pa zato piletinu osušite. 

Eksperimentišite sa mesom

„Različiti komadi piletine imaju različite ukuse, teksture i svrhe u kuvanju. Važno je odabrati odgovarajuće parče mesa za odgovorajući recept“, kaže Segneri. Najčešće se sprema belo meso, ali ako se ne obradi kako treba, može da bude suvo. Zato mnogi profesionalci savetuju da belo meso zamenite batacima, krilicima..., jer su ovi delovi mnogo sočniji, pa će samim tim i jelo biti ukusnije. 

Ne zaboravite začine

„Čarolija piletine je u tome što može biti kulinarsko prazno platno, ali kada je nedovoljno začinjeno – ili još gore, nije začinjeno – možete završiti sa neukusnom večerom ili ručkom. Proverite da li ste ravnomerno začinili sve strane piletine ili je marinirali pre termičke obrade“, kaže Breke. Začine možete da koristite po želji, a so i biber su obavezni. 

Belo meso treba da bude iste veličine

Kada spremate belo meso bitno je da se ono sa svih strana dobro obradi, a da se ne presuši. Zato je bitno da šnicle budu jednake sa svih strana, a to ćete postići ako meso izlupate čekićem. 

Isprobavajte razne tehnike kuvanja

„Isti stari recept za piletinu može veoma brzo da dosadi, pa pokušajte da eksperimentišete sa različitim tehnikama kuvanja da biste otkrili nove ukuse i teksture“, savetuje Segneri. „Isprobavanje različitih tehnika kao što su pečenje na roštilju, prženje, dinstanje može da promeni ukus mesu, pogotovo ako se začini kako treba. 

Prepekli ste piletinu

Često se dešava da se ljudi zabrinu kako će se zaraziti bakterijama iz piletine i onda se dešava da je kuvajte duže nego inače. To najviše škodi belom mesu, jer se ono tako isušuje. Dovoljno je da pržite belo meso po 7-8 minuta sa obe strane. Kada presečete ono neće biti krvavo unutra, ali neće biti ni isušeno. Ako niste sigurni, onda je najbolje da koristite termometar, a kada on pokaže 73°C znači da je belo meso spremno, kaže Garces. 

Kada se seče piletina 

Umesto da gotovo meso odmah sečete i služite, bolje sačekajte nekih 10 minuta ako su u pitanju bataci, krilca, belo meso, a 20 minuta ako je u pitanju celo pile. Tako će meso još bolje upiti sokove i biće sočnije, ističe Garces. 

Ne bacajte ostatke mesa

Ako vam je ostalo ostataka piletine posle ručak, nemojte da je bacate. Od nje možete da napravite nekoliko jela. Čak i kosti mogu da se iskoriste i to za pripremu supe ili bujona. 

Pročitajte i ovo: Obavezno piletinu pospite brašnom pre prženja

BONUS VIDEO: 

Zapečena piletina u bešamel sosu Kurir televizija

(StvarUkusa/S.B.)