Sastojci:

  • 100 g raženog brašna od celog zrna ili integralnog pšeničnog brašna
  • 500 g višenamenskog brašna, koristi se za održavanje i hranjenje startera
  • 950 ml filtrirane vode, sobne temperature
Kako održavati starter:

Oni koji često peku mogu ga čuvati na sobnoj temperaturi. Da biste koristili starter, bacite deo i nahranite ga i sačekajte da dostigne svoj vrhunac, 4-6 sati, a zatim uzmoite deo potreban za recept. Ukoliko pečete jednom nedeljno, čuvajte starter u frižideru. Jednom nedeljno, bacite deo startera i nahranite ga, a zatim ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 1 do 2 sata pre nego što ga vratite u frižider. Ako pečete, izvadite starter iz frižidera i ostavite ga da odtoji preko noći na sobnoj temperaturi. Bacite deo i nahranite ga. Kada starter dostigne svoj vrhunac, uklonite deo potreban za recept, a zatim ga nahranite i stavite u frižider.

Recept za starter:

Dan 1:

Prvo pripremite divlji kavasac odnosno starter. Zabeležite težinu tegle u gramima pre nego što bilo šta dodate i označite teglu početnim datumom radi lakšeg praćenja. Dodajte 100 grama integralnog pšeničnog ili raženog brašna i 100 grama vode. Dobro promešajte viljuškom (biće veoma gusto). Pokrijte labavim poklopcem i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 24 sata. Stavite gumenu traku oko tegle da biste obeležili rast startera. Označite teglu datumom za praćenje.

Dan 2:

Možda ćete videti neke sitne mehuriće ili će izgledati potpuno isto. Ostavite da odstoji još 24 sata.

Dan 3:

Uklonite i bacite polovinu startera. Trebalo bi da vam ostane 100 grama startera. Dodajte 100 grama univerzalnog brašna i 100 ml vode sobne temperature. Dobro promešajte, labavo pokrijte i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 24 sata.

Dan 4:

Uklonite i bacite sve osim 100 grama startera. Dodajte 100 grama univerzalnog brašna i 100 grama vode sobne temperature. Dobro promešajte, sastružite zidove tegle, labavo pokrijte i ostavite da odstoji 24 sata. Ukoliko starter uspori rast 4. dana bez ikakvog očiglednog razloga, samo nastavite da ga hranite – vratiće se u normalu.

Dan 5:

Uklonite i bacite sve osim 100 grama startera. Dodajte 100 grama univerzalnog brašna i 100 ml vode sobne temperature. Dobro promešajte, sastružite stranice tegle, labavo pokrijte i ostavite da odstoji 24 sata.

Dan 6-7:

Uklonite i bacite sve osim 100 grama startera. Dodajte 100 grama univerzalnog brašna i 100 ml vode sobne temperature. Dobro promešajte, sastružite stranice tegle, labavo pokrijte i ostavite da odstoji dok se zapremina ne udvostruči.

Testiranje startera

Kada je starter spreman, trebalo bi da dostigne vrhunac između 4-6 sati i da počne da se smanjuje nakon 12 sati. Trebalo bi da miriše kiselo i prijatno, pa sipajte kašičicu startera u posudu sa vodom. Ako pluta, dovoljno je zdrav za upotrebu u receptima. Ako starter nije spreman do 7. dana, nastavite da ga hranite prema ovom rasporedu. Može potrajati malo duže u zavisnosti od mnogih faktora - kao što su upotreba brašna i okolina. Možda ćete želeti da napravite i univerzalno testo sa kefirom.

Pročitajte recept za najbolje brzinsko testo za picu

BONUS VIDEO

Kako se pravilno dodaje kvasac u testo Izvor: Kako se pravilno dodaje kvasac u testo

StvarUkusa