Sastojci:
- 100 g raženog brašna od celog zrna ili integralnog pšeničnog brašna
- 500 g višenamenskog brašna, koristi se za održavanje i hranjenje startera
- 950 ml filtrirane vode, sobne temperature
Recept za starter:
Dan 1:
Prvo pripremite divlji kavasac odnosno starter. Zabeležite težinu tegle u gramima pre nego što bilo šta dodate i označite teglu početnim datumom radi lakšeg praćenja. Dodajte 100 grama integralnog pšeničnog ili raženog brašna i 100 grama vode. Dobro promešajte viljuškom (biće veoma gusto). Pokrijte labavim poklopcem i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 24 sata. Stavite gumenu traku oko tegle da biste obeležili rast startera. Označite teglu datumom za praćenje.
Dan 2:
Možda ćete videti neke sitne mehuriće ili će izgledati potpuno isto. Ostavite da odstoji još 24 sata.
Dan 3:
Uklonite i bacite polovinu startera. Trebalo bi da vam ostane 100 grama startera. Dodajte 100 grama univerzalnog brašna i 100 ml vode sobne temperature. Dobro promešajte, labavo pokrijte i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 24 sata.
Dan 4:
Uklonite i bacite sve osim 100 grama startera. Dodajte 100 grama univerzalnog brašna i 100 grama vode sobne temperature. Dobro promešajte, sastružite zidove tegle, labavo pokrijte i ostavite da odstoji 24 sata. Ukoliko starter uspori rast 4. dana bez ikakvog očiglednog razloga, samo nastavite da ga hranite – vratiće se u normalu.
Dan 5:
Uklonite i bacite sve osim 100 grama startera. Dodajte 100 grama univerzalnog brašna i 100 ml vode sobne temperature. Dobro promešajte, sastružite stranice tegle, labavo pokrijte i ostavite da odstoji 24 sata.
Dan 6-7:
Uklonite i bacite sve osim 100 grama startera. Dodajte 100 grama univerzalnog brašna i 100 ml vode sobne temperature. Dobro promešajte, sastružite stranice tegle, labavo pokrijte i ostavite da odstoji dok se zapremina ne udvostruči.
Testiranje startera
Kada je starter spreman, trebalo bi da dostigne vrhunac između 4-6 sati i da počne da se smanjuje nakon 12 sati. Trebalo bi da miriše kiselo i prijatno, pa sipajte kašičicu startera u posudu sa vodom. Ako pluta, dovoljno je zdrav za upotrebu u receptima. Ako starter nije spreman do 7. dana, nastavite da ga hranite prema ovom rasporedu. Može potrajati malo duže u zavisnosti od mnogih faktora - kao što su upotreba brašna i okolina. Možda ćete želeti da napravite i univerzalno testo sa kefirom.
Pročitajte recept za najbolje brzinsko testo za picu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade