Bivši kuvar kraljevske porodice otkrio je u kojoj poslastici vojvotkinja od Kembridža najviše uživa. Počastite se i vi jednostavnim kolačem čiji recept stiže sa dvora.

Sastojci:

  • 6 urmi bez koštica isečenih na osam delova
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 ključale vode
  • 60 g putera
  • 170 g šećera
  • 225 g crne čokolade
  • 1 jaje
  • 230 g brašna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema: Pomešajte šećer, puter i slatku pavlaku. Kuvajte na srednjoj temperaturi, neprekidno mešajući dok se sve ne sjedini i šećer karamelizuje.

Podelite preliv na dva dela, pa jedan deo sipajte na dno posude u kojoj ćete peći kolač i ostavite da se ohladi.

Prelijte iseckane urme vrelom vodom, dodajte sodu bikarbonu, dobro promešajte i ostavite da odstoji dok se ne ohladi. Ovaj korak možete da odradite i dan unapred.

U odvojenoj posudi mikserom umutite šećer i puter, pa dodajte jaje i vanilu i izmiksajte još malo. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, pa to dodajte u umućenu smesu i sve pomešajte.

Dodajte i mešavinu sa urmama, pa dobijeno testo sipajte u pleh obložen pek papirom.

Pecite na 180°C oko 30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Prelijte čokoladnom glazurom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stil.kurir.rs