Vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton veoma vodi računa o ishrani i pazi na liniju, ali ponekad se počasti omiljenom poslasticom. Radi se o tradicionalnom engleskom čokoladnom pudingu koji se pravi sa urmama, a preko njega ide bogat preliv od karamele.
Iako se zove puding u pitanju je sočan, „mokri“ čokoladni kolač, čiji recept je otkrio Deren Mekgrejdi, bivši kuvar kraljevske porodice, a pravi se i više nego jednostavno.
Sastojci:
Za testo:
- 180 g urmi
- 250 ml vode
- 230 g crne čokolade
- 250 g brašna
- 180 g šećera
- 70 g putera
- 1 jaje
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za preliv:
- 250 g žutog šećera
- 150 g putera
- 120 ml slatke pavlake
Priprema:
Za preliv u šerpu stavite šećer, puter i slatku pavlaku i sve kuvajte na srednjoj temperaturi uz konstantno mešanje, dok se šećer potpuno ne rastopi. Trebalo bi da ima zlatastu boju karamele. Za kolač, prelijte očišćene i iseckane urme vrelom vodom, dobro promešajte i ostavite da odstoje, dok se ne ohladi i urme skroz ne omekšaju. Mikserom umutite šećer i puter, da postane penast, pa dodajte celo jaje i vanilu, pa izmiksajte još malo. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, pa to dodajte u umućenu smesu i sve sjedinite. Na kraju dodajte i urme, sve umešajte, pa dobijeno testo sipajte u posudu za pečenje obloženu pek papirom. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Kada se prohladi sipajte preliv, ili prvo servirajte, pa svako parče posebno prelijte.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem