Vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton veoma vodi računa o ishrani i pazi na liniju, ali ponekad se počasti omiljenom poslasticom. Radi se o tradicionalnom engleskom čokoladnom pudingu koji se pravi sa urmama, a preko njega ide bogat preliv od karamele.

Iako se zove puding u pitanju je sočan, „mokri“ čokoladni kolač, čiji recept je otkrio Deren Mekgrejdi, bivši kuvar kraljevske porodice, a pravi se i više nego jednostavno.

Sastojci:

Za testo:

  • 180 g urmi
  • 250 ml vode
  • 230 g crne čokolade
  • 250 g brašna
  • 180 g šećera
  • 70 g putera
  • 1 jaje
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za preliv:

  • 250 g žutog šećera
  • 150 g putera
  • 120 ml slatke pavlake

Priprema:

Za preliv u šerpu stavite šećer, puter i slatku pavlaku i sve kuvajte na srednjoj temperaturi uz konstantno mešanje, dok se šećer potpuno ne rastopi. Trebalo bi da ima zlatastu boju karamele. Za kolač, prelijte očišćene i iseckane urme vrelom vodom, dobro promešajte i ostavite da odstoje, dok se ne ohladi i urme skroz ne omekšaju. Mikserom umutite šećer i puter, da postane penast, pa dodajte celo jaje i vanilu, pa izmiksajte još malo. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, pa to dodajte u umućenu smesu i sve sjedinite. Na kraju dodajte i urme, sve umešajte, pa dobijeno testo sipajte u posudu za pečenje obloženu pek papirom. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Kada se prohladi sipajte preliv, ili prvo servirajte, pa svako parče posebno prelijte.

Omiljeni kolač Kejt Midlton
Shutterstock 

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE