Pripremite svoja čula za najpopularnije kuglice koje nam stižu sa Bliskog istoka, a poznate su i kao omiljena brza hrana mnogih vegetarijanaca.
Falafel je pržena kuglica koja je napravljena od mlevenih leblebija, nekad pasulja a povremeno i kombinacije ova dva sastojka. Ova tradicionalna bliskoistočna hrana se može služiti uz razne ukusne sosiće (naš lični omiljeni izbor), u pita hlebu ili umotana u pogaču poznatu kao tabun. Praktične su i kao užina ali i meze uz asortiman drugih sjajnih zalogaja.
Ono što je zanimljivo u vezi sa ovim sočnim i ukusim lopticama jeste da je njihovo poreklo prilično kontroverzo. Pretpostavlja se da je jelo nastalo u Egiptu, verovatno pod uticajem sličnih indijskih jela ali postoji legenda da su Kopti jeli verziju falafela sa pasuljem još u 4. veku, međutim nema dokumentovanih dokaza za to. Nagađalo se da se njegova istorija može vratiti u faraonski Egipat, ali ulje je verovatno bilo preskupo za upotrebu u dubokom prženju u starom Egiptu.
Odakle god da su potekle, njihova popularnost se proširila na ceo svet, pa je vreme da zgrabimo tiganj i upustimo se u novu svetsku kulinarsku avanturu.
Falafel i umak od belog luka
Sastojci:
- 150g sirovih leblebija nikako kuvanih
- 1 crveni luk
- 1 čen belog luka
- 1 veza svežeg peršuna
- 1 kašičica kumina
- 1 kašičica suvog korijandera
- 1 kašičica soli
- 1/3 kašičice praška za pecivo
- malo bibera
Za umak:
- 100ml pavlake
- 20ml jogurta
- 4 čena belog luka, sitno naseckanog
Priprema:
Leblebije potopite u hladnu vodu i ostavite preko noći ili bar 12h. Leblebije će upiti vodu i nabubriti. Luk iseckajte, kao i vezu peršuna. Zajedno sa oceđenim leblebijama stavite sve ostale sastojke u blender. Blendirajte par minuta. Ostavite smesu u frižideru da se stegne oko sat vremena.
U manjoj šerpi zagrejte ulje (toliko da ima otprilike dva prsta od dna). Rukama oblikujte kuglice, pa ih ubacite u vrelo ulje. Svaka kuglica se prži par minuta, dok ne postane rumena sa svih strana.
U posebnu zdelicu sjedinite pavlaku, jogurt i beli luk.
Falafle služite tople uz dodatak salate i umaka.
Prijatno!
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.