Falafel je pržena kuglica koja je napravljena od mlevenih leblebija, nekad pasulja a povremeno i kombinacije ova dva sastojka. Ova tradicionalna bliskoistočna hrana se može služiti uz razne ukusne sosiće (naš lični omiljeni izbor), u pita hlebu ili umotana u pogaču poznatu kao tabun. Praktične su i kao užina ali i meze uz asortiman drugih sjajnih zalogaja.

Ono što je zanimljivo u vezi sa ovim sočnim i ukusim lopticama jeste da je njihovo poreklo prilično kontroverzo. Pretpostavlja se da je jelo nastalo u Egiptu, verovatno pod uticajem sličnih indijskih jela ali postoji legenda da su Kopti jeli verziju falafela sa pasuljem još u 4. veku, međutim nema dokumentovanih dokaza za to. Nagađalo se da se njegova istorija može vratiti u faraonski Egipat, ali ulje je verovatno bilo preskupo za upotrebu u dubokom prženju u starom Egiptu.

Odakle god da su potekle, njihova popularnost se proširila na ceo svet, pa je vreme da zgrabimo tiganj i upustimo se u novu svetsku kulinarsku avanturu.

Promo Taste the world from your kitchen: Vegetarijansko putovanje na Bliski istok

Falafel i umak od belog luka

Sastojci:

  • 150g sirovih leblebija nikako kuvanih
  • 1 crveni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 veza svežeg peršuna
  • 1 kašičica kumina
  • 1 kašičica suvog korijandera
  • 1 kašičica soli
  • 1/3 kašičice praška za pecivo
  • malo bibera

Za umak:

  • 100ml pavlake
  • 20ml jogurta
  • 4 čena belog luka, sitno naseckanog

Priprema:

Leblebije potopite u hladnu vodu i ostavite preko noći ili bar 12h. Leblebije će upiti vodu i nabubriti. Luk iseckajte, kao i vezu peršuna. Zajedno sa oceđenim leblebijama stavite sve ostale sastojke u blender. Blendirajte par minuta. Ostavite smesu u frižideru da se stegne oko sat vremena.

U manjoj šerpi zagrejte ulje (toliko da ima otprilike dva prsta od dna). Rukama oblikujte kuglice, pa ih ubacite u vrelo ulje. Svaka kuglica se prži par minuta, dok ne postane rumena sa svih strana.
U posebnu zdelicu sjedinite pavlaku, jogurt i beli luk.

Falafle služite tople uz dodatak salate i umaka.

Prijatno!