Da li ste znali da Srbi slave čak sedamdeset i osam krsnih slava tokom godine? Naravno, novembar i decembar su najintenzivniji, pre svega jer ih u tom periodu ima čak dvadeset i dve, a među njima je i Nikoljdan koji slavi polovina stanovništva.
Po našim običajima, na slavu se poziva samo prvi put a nakon toga...
Nakon toga postane problem ako na stolu nema dovoljno sarmi ili ribe a na vratima se pojavi gost više. Ali ne brinite. Stavite na sto hladnu Coca-Cola flašicu i uputite se u kuhinju da na brzinu pripremite toplu kremastu čorbicu od samo nekoliko sastojaka. Tražiće se tanjir više, a višak (koji se retko kad desi) uvek možete da sačuvate za hladne dane koji tek stižu. Izvadite paštrnjak i krompir iz ostave i pratite uputstva ispod... SREĆNA SLAVA!
Domaća bela čorba sa paštrnjakom i krompirom
Potrebni sastojci za 5 osoba
- 4 srednja krompira
- 4 korena paštrnjaka
- 20 ml biljnog ulja za dinstanje
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- so, biber
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 1 l vode
Priprema:
Krompir i paštrnjak oguliti, oprati pa iseckati na jednake kockice.
Crni i beli luk iseći na sitne kockice.
U dubokoj šerpi, na vrlo malo ulja, prodinstati crni i beli luk.
Kada je luk karamelizovan, dodati iseckano povrće, pa ga preliti sa vodom.
Ostaviti povrće da krčka, dok sasvim ne omekša.
Kada je povrće omekšalo, dodati začine i pavlaku za kuvanje.
Štapnim mikserom sve dobro izblendati.
Ukoliko volite ređu čorbu, budite slobodni da prilikom kuvanja dodate više vode ili pak manje vode ukoliko volite gušću.
Služiti uz krutone i pečene šampinjone.
Izvor: Promo
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Oblande od 4 sastojka po receptu naših baka
Starinski recept za vanilice za Svetog Jovana
Recept za pletenicu od lisnatog testa punjenu kremom
Da li svinjska mast može da se pokvari i gde je najbolje da je čuvate da bi duže trajala