Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 g masti ili margarina
- 150 g šećera u prahu
- 2 jajeta + 1 žumance
- 250 g mlevenih oraha
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kesice vanilin šećera
- džem
Kako se prave vanilice:
Vanilice su savršen spoj slatkog testa i neodoljivog fila. Zato u nastavku pročitajte recept za starinske vanilice i napravite ih za slavu.
Mast ili margarin pomešajte u posudi sa šećerom u prahu i vanilin šećerom i dobro umutite mikserom. Dodajte jaja i žumance pa još mutite. Postepeno dodajte orahe i brašno sa praškom za pecivo. Umesiti testo koje ne sme da bude tvrdo, ali ni da se lepi za ruke.
Razvući testo oklagijom na površini posutoj brašnom. Modlom ili rakijskom čašicom vaditi vanilice i ređati u podmazani pleh. Peći na 180 stepeni. Spajati po dva kolačića džemom i slagati na tanjir. Po želji se mogu posuti ili uvaljati u prah šećer.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Jednostavni karamel kolač
Krompiri punjeni slaninom i kačkavaljem
Lažne lazanje od tikvica i mesa
Belo meso sa batatom