Jeste li se ikada zapitali koliko zapravo začini i namirnice poput šećera ili soli traju? Većina nas šećer presipa u posudu i koristi dok se ne potroši, a isto važi i za začine.
Možda imate neke začine na policama ili u ostavi koje ste kupili za samo jedno jelo pa zaboravili na njih? Ako je prošlo pola godine, morate ih baciti. Prema zaključcima Karen Pejdž, autorke knjige 'The Flavor Bible', začine treba zameniti nakon šest meseci, a najkasnije godina dana.
Pogledajte i Začini kao prevencija raka
Najkraće traju mleveni začini, dok oni u komadu poput štapića cimeta mogu trajati duže. Kako piše Hafington post, sreća je što se zapravo ništa loše ne može dogoditi ako imate začine kojima je istekao rok trajanja. Najgore što će se dogoditi da jelo nema ukus koji bi trebalo jer je začin star pa nema prvobitnu jačinu.
Jedan od saveta kako ih zameniti barem jednom godišnje je da to učinite pre božićnih i novogodišnjih praznika. Osim što je to doba godine kada više kuvamo pa koristimo više svih namirnica, stoga i začina, sigurno ćete se setiti i u budućnosti da ih opet zamenite na vreme. Takođe ćete imati sveže začine za najdraža jela koja će biti odličnog ukusa.
Pogledajte i Kako smršati pomoću začina
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: tportal.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus