Hleb je posato sinonim za gojaznost, pa ga mnogi koji žele da zadrže vitku liniju izbegavaju. Međutim, eksperti kažu da izbegavanje hleba nije tako delotvorno, piše Daily mail. Naime, pasta, na primer, može više da ugrozi vašu liniju, a u sendvičima više goje prilozi i sastojci koji se nalaze u lepinji, nego samo testo.

I dok je hleb često bio glavni "krivac" za gojenje, sve je više naučnih dokaza koji pokazuju suprotno.

Stručnjaci upozoravaju da izbegavanjem hleba ostajemo bez važnih nutritijenata poput vlakana, gvožđa i kalcijuma. Takođe, mnogi proizvodi koji imaju oznaku "bez glutena" sadrže dosta aditiva, zasićenih masti i šećera, navela je Ajela Spiro iz Britanske fondacije za ishranu u svom obraćanju na Konferenciji dijetetičara i nutricionista u Londonu. Ona je dodala da je nedavno sprovedeno istraživanje Univerziteta u Bristolu pokazalo da hleb proizvodi manje nadutosti u stomaku u poređenju sa testeninama.

Stručnjaci napominju da je važnije šta stavljamo na hleb ili u lepinje nego koliko hleba jedemo. Naime, dva parčeta hleba sadrže 190 kalorija i 2 grama masti, ali ako na hleb namažete margari ili puter skoro ćete duplirati kalorije, taj obrok će imati 334 kalorije i još 16 grama masti.

Pored toga što sadrži dosta vlakana, gvožđa i kalcijuma, u parčetu hleba se nalazi 20 -30 procenata dnevne preporučene doze vitamina B1.

Zato, ne morate se odricati hleba zarad vitke linije. Dovoljno je da ograničite unos peciva i vodite računa o tome koji namaz i priloge uz hleb koristite.