Portal StvarUkusa je 02.02.2021. godine objavio tekst naslova “ZA SAMO 2 DANA IZGUBITE 5 KG: Uz pomoć ovog napitka rešite se sala”, u kojem je navedeno da se pomoću napitka od peršuna i limuna lako sagorevaju kalorije. Ta informacija nije bila tačna, i ovom prilikom je ispravljamo.

U našem tekstu bilo je navedeno da su žene koje su isprobale čudesan napitak od peršuna i limuna izgubile 2 kg u svega 5 dana, ali to nije bilo tačno. 

Prema analizi fekt čekera i portala Raskrnkavanje.ba objašnjeno je da naše telo ne treba “pomoć” za detoksikaciju, jer je kreirano da to uradi samo. Za uklanjanje otrovnih supstanci iz organizma zadužena je jetra. To joj je i svrha. Ono što je potrebno uraditi da bi se telo rešilo otrova jeste voditi računa o jetri kroz zdravu i izbalansiranu ishranu. 

Neki od preporučenih “detoksa” koji se promovišu ili prodaju na internetu mogu biti i opasni za zdravlje, jer se često preporučuju ekstremne “detoks-dijete”, kao i proizvodi koji nisu prošli kroz rigorozna ispitivanja regulatornih agencija.

“Čudesni” recepti za naglo mršavljenje također nemaju utemeljenje u nauci.