Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet mitova o vinu

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Da li su skupa vina bolja, da li u slatkom vinu uživaju i pravi poznavaoci ovog pića i još tri razotkrivena mita o vinu.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ne postoji ništa loše u tome što imate omiljenu vrstu grožđa, proizvođača i na kraju vrstu vina. Međutim, ograničavajući se samo na ono što vam je poznato zatvarate vrata mnogim manje poznatim, a kvalitetnim vrstama vina.

Razotkrivamo vam nekoliko najčešćih mitova o vinu.

Skupa vina su bolja. Ovo je često istitnito. Međutim, na cenu vina više utiču drugi faktori nego sam kvalitet. Lokacija, imidž, reklama mogu povećati cenu vina bez obzira na kvalitet. Vina manje poznatih proizvođača i geografskog porekla mogu biti veoma kvalitetna, a jeftinija.

Vina u masivnim flašama su bolja. Masivne, kvalitetne flaše zaista pokazuju da je proizvođač uložio dosta u ambalažu. Ali pakovanje ne garantuje obavezno i kvalitet.

Slatka vina su za početnike, ne za prave ljubitelje. Neka od najlepših vina na svetu su slatka. Tradicionalno kvalitetna slatka vina odlikuje i starost, kao još jedan garant kvaliteta.

Postoji tačno vreme kada je najbolje piti vino iz vinskog podruma. Bolja vina će biti ukusnija nakon decenije, ali su sva vina ukusna u bilo kom trenutku. Zaista su retka vina koji svoj vrhunac dožive tek nakon deset i više godina.

Kvalitetna vina se zatvaraju čepom od plute. Naprotiv, vino može biti kvalitetno i može lepo da stari čak i kada je zatvoreno običnim zatvaračem. Naime, još uvek ne postoje dokazi da će vino u flaši sa čepom od plute stariti bolje od onog zatvorenog običnim čepom koji se zavrće.

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti