Dunja prenosi dosta vitamina C u čvrsto vezivno tkivo, a sadrži mineralne materije, kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i natrijum.
Perfektna je za čišćenje organizma u ovim ukusnim plodovima možete uživati od septembra do novembra.
Kod kupovine dunja obratite pažnju da plod ima glatku, neoštećenu žutu koru. Umotane u novine dunje mogu da opstanu i nekoliko nedelja u frižideru.
Možete od njih pripremiti kompot sa lorberom, medom i sokom od limete, ukusna je uz sir i sladoled od vanile.
Dobra je i kao žele, džem i pekmez, a od dunja se mogu praviti i razni kolači.
Evo nekoliko recepata u kojima su mirisne dunje glavni sastojak:
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom