Testo


Sastojci:

Za testo:

150 g maslaca
150 g šećera
3 jajeta
200 g brašna
100 g mlevenih badema
2 kašičice praška za pecivo
75 ml mleka 

Za fil od dunja:

3 lista želatina
750 g dunja
250 ml soka od jabuka
80 g šećera
2 kesice vanilin šećera
kesica pudinga od vanile 

Za krem i ukrašavanje: 

6 listova želatina
250 ml vina roze
250 ml soka od jabuke
100 g šećera
2 kašičice rendane kore limuna
puding od vanile
500 ml šlaga
100 g seckanih lešnika (za ukrašavanje)

Rernu zagrejati na 175 stepeni. Maslac i šećer umutiti. Dodati jaja. Brašno, bademe i prašak za pecivo pomešati, usuti mleko i sjediniti sa kremom. Formu (prečnika 26 cm) obložiti masnim papirom sipati masu i peći 35–40 minuta.

Fil od dunja i krem

1. Želatin rastopiti. Dunje oljuštiti, iseći na kockice i dinstati u soku od jabuke, šećera i vanilin šećera 8–10 minuta. Dodati promešan prašak za puding. Želatin dodati u dunje. Testo zatvoriti prstenom od kalupa, pa premazati rashlađenim filom, pa hladiti 2 sata u frižideru.

2. Za krem rastopiti želatin. Od vina, jabukovog soka, šećera, rendane kore limuna i pudinga u prahu skuvati puding. Dodati želatin, pa rashladiti. 300 ml pavlake umutiti i dodati kremu.

3.Ukrašavanje Krem od dunja rasporediti, 3 sata hladiti. Skloniti prsten. 200 ml pavlake čvrsto ulupati i premazati celu tortu. Ukrasite po želji, predlažemo seckanim lešnicima.