Mnogi su smatrali da proklijali beli luk nije za upotrebu, ali naučnici ističu da klice belog luka imaju neverovatno lekovito dejstvo!

Naime, beli luk je zreo tek kad proklija i tada njegova lekovita svojstva postaju efikasnija. Beli luk je prepun antioksidanasa poput alicina i alina. Studija Instituta za medicinsko istraživanje pokazala je da je zreo i proklijali luk odlično sredstvo protiv gljivičnih i virusnih oboljenja, kao i stomačnih grčeva, dijareje, probave...

Bogat je i mineralima i nutrijentima, pomaže kod prehlade i trovanja, a pomaže i u zaštiti ćelija od raka.

Ako želite da se zaštitite, koristite proklijali luk, dodajte ga u salatu ili jela i konzumirajte ga redovno.

Stručnjaci ističu da će na organizam najbolji efekat imati sirov beli luk, bez pečenja, kuvanja ili prženja. Redovno ga konzumirajte u salatama ili ga izgnječite, pa mu dodajte peršun i malo ulja za lepši ukus.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: zena.blic.rs