Nije tajna da s vremenom naše telo počne "lošije" da funkcioniše. Određene aktivnosti u kojima ste nekad uživali postaju preintenzivne, a neke od vaših najdražih namirnica metabolizam više ne toleriše. Srećom, postoje načini kako da usporite proces starenja.
Uravnotežena prehrane jedna je od najboljih stvari na koju možeš obratit pažnju kako biste produžili svoj život i ostali što je moguće zdravije. Postoje određene namirnice koje su dobre za sve, koliko god godina imali, ali postoje i one koje imaju posebne pogodnosti za ljude starije od 50 godina.
1. Pasulj
Kako se približavate srednjim godinama, rizik za probleme poput dijabetesa tipa 2 i visokog holesterola raste. Dodavanje pasulja u svakodnevnu prehranu fantastičan je način da se navedeni rizik smanji. Samo 3/4 šoljice pasulja ili sočiva (ako vam pasulj nije omiljena namirnica) dnevno smanjuje vaš holesterol za čak 5%. Pasulj takođe može da poboljša i nivo šećera u krvi kod ljudi koji već imaju dijabetes.
Postoji mnogo vrsta pasulja, tako da verujemo da ćete pronaći onu koja vam se najviše sviđa. Takođe, ukoliko kupujete pasulj u konzervi, pre pripreme obavezno ga isperite, jer je konzervirana hrana puna natrijuma.
2. Zobene pahuljice
Rizik od srčanih bolesti drastično se povećava nakon što muškarci napune 45, a žene 55 godina. Zato što više hrane za snižavanje holesterola možete uvrstiti u svoju prehranu to je bolje. Zob je odlična namirnica zbog vrste topljivih vlakana koja se nazivaju beta glukan. Navedena vlakna vežu se sa holesterolom i tako ga izbacuju iz tela, umesto da ostane u arterijama.
3. Jabuka
Jabuke su fantastična dijetalna namirnica iz puno razloga. One snižavaju rizik od dijabetesa pomažući da se reguiliše nivo šećera u krvi. Sadrže u proseku 5g vlakana, što može sniziti holesterol. Takođe sadrže kvercetin za koji se zna da snižava krvni pritisak.
4. Orašasti plodovi
Slanoj grickalici teško se možete odupreti, ali kad ona dođe u obliku čipsa ili krekera, u svoje telo unosite velike količine zasićenih masti i natrijuma. Zato umesto njih probajte orašaste plodove. Studije su pokazale da ako pojedete manju šaku mešanih orašastih plodova svaki dan smanjujete rizik od srčanog i moždanog udara za 28%.
5. Lisnato zeleno povrće
Najnovija istraživanja utvrdila su da su ljudi koji jedu puno lisnatog zelenog povrća, poput spanaća ili kelja u kognitivnim sposobnostima jednaki ljudima 11 godina mlađima od njih samih, koji navedenu hranu ne konzumiraju.
6. Bobičasto voće
Još jedna fantastična namirnica koja pomaže ljudskom mozgu je bilo koja vrsta bobičastog voća. Ova sorta voća bogata je određenim fitohemikalijama za koje se smatra da povećavaju dotok krvi u mozak, istovremeno smanjujući upale. Rezultat toga je i manji rizik od razvoja Alchajmerove bolesti. Bobičasto voće odlično je i zbog visokog sadržaja vlakana i niza vitamina i minerala. Ako ne možete nabaviti sveže voće tekom cele godine, smrznuto može biti jednako dobro.
7. Jogurt
Jogurt (posebno grčki) može biti izvrstan izvor proteina. Telesna masa ima tendenciju pada u kasnijim godinama, a studije pokazuju da povećavanje dnevnog unosa proteina tokom dana može usporiti taj proces. Jogurt kao bonus sadrži puno kalcijuma, presudnog za očuvanje koštane gustoće kako stariš. Žene starije od 50 i muškarci stariji od 70 godina trebaju obratiti posebnu pažnju na njihov unos kalcijuma.
8. Šargarepa
Šargarepa je povrće koje može koristiti svakom delu tvog tela, posebno očima, ustima, koži i srcu. Šargarepa snižava krvni pritisak i loš holesterol, jača imuni sistem, poboljšava probavu i smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. Šargarepa sadrži vlakna, vitamine A, B8, C, E i K, minerale poput gvožđa, kalijuma, bakra i mangana, kao i nekoliko vrsta antioksidansa, uključujući beta karoten.
9. Cvekla
Ako redovno jedete cveklu dobićete puno vitamina A i C, kao i folne kiseline, vlakana i minerala poput kalcijuma, kalijuma, mangana i gvožđa. Ima puno antioksidanata koji mogu da smanje rizik od raka.
10. Tamna čokolada
Konzumiranje od 30 do 60 grama tamne čokolade dnevno zapravo možr sniziti holesterol i krvni pritisak, da poboljša oštrinu mozga i zaštiti tvoju kožu od sunčevog oštećenja. Najbolje je odabrati čokoladu koja sadrži najmanje 70% kakaoa kako bi dobili što više korisnijih materija i što manje šećera.
11. Avokado
Avokado je veoma ukusan izvor više od 20 različitih vitamina i minerala, poput kalijuma, bakra i vitamina B, C, E i K. Redovno konzumiranje avokada osigurava unos dovoljne količine zdravih mononezasićenih masti i održavanje optimalnog krvnog pritiska.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus