Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Po čemu se razlikuju zeleni i crni čaj

Zeleni i crni čaj potiču od iste biljke, međutim oni se veoma razlikuju. Pogledajte zbog čega.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Crni i zeleni čaj potiču od biljke Cmellia sinesis. U oba slučaja se beru pupoljci i lišće sa gornjih slojeva biljke. Pa u čemu je razlika? Ona polazi od procesa proizvodnje, oksidacije i od hemijskih procesa koje slede u toku pripreme.

Zeleni čaj

Da bi se proizveo zeleni čaj, listovi se uberu, osuše i zatim obrade putem pare (japanski stil) ili peku (kineski stil). Ovaj proces usporava oksidaciju, pa lišće zadržava boju i specifičan ukus.

Crni čaj

Da bi se proizveo crni čaj, lišće se nakon branja osuši a zatim izmrvi, kida i valja kako bi se ubrzala oksidacija pre nego što se potpuno osuši. Zbog toga je lišće tamne boje i ima jaču aromu.

Koji čaj ima više kofeina

Iako generalno zeleni čaj sadrži manje kofeina, ovo nije uvek slučaj. Procenat kofeina varira od vrste biljke i načina proizvodnje. Prema podacima kliniike Mejo, količina kofeina koja se nalazi u čajevima varira od 24-40 miligrama po šolji zelenog čaja i 14-61 miligram po šolji crnog čaja.

Koji čaj ima više antioksidanata

I crni i zeleni čaj sadrže antioksidante, koji mogu da deluju preventivno na pojavu kancera i drugih oboljenja. Istraživači su se godinama fokusirali na lekovita svojstva zelenog čaja. Novija istraživanja pokazuju da je i crni čaj veoma lekovit. Različit način proizvodnje obezbeđuje čajevima drugačije vrste antioksidanata.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti