Evo nekoliko načina da ublažite neprijatan zadah nakon konzumiranja mladog luka.
1. Zeleni čaj
Bogat je polifenolom, moćnim antioksidantom koji sprečava razvoj bakterija u usnoj duplji.
2. Sveže bilje
Hlorofil iz svežeg bilja upija mirise, stoga ga žvačite nakon što ste jeli luk. Odličan izbor biće peršun, menta, mirođija , bosiljak, ruzmarin, timijan, i korijander. Ako vaše jelo već sadrži sveži peršun ili drugo sveže bilje žvačite ga za trenutno svežiji dah. Progutate li bilje nakon što ste ga prožvakali produžićete njegovo delovanje u borbi protiv lošeg zadaha.
3. Jabukovo sirće
Šoljici vode dodajte pola kašike jabukovog sirćeta i grgoljite. Ne samo da će vam u ustima ostati ugodan osećaj svežine već ćete se i rešiti ukusa luka koji je možda ostao na jeziku.
4. Mleko
Masnoća u mleku neutrališe sumpor koji se nalazi u luku, dok voda iz mleka deluje kao sredstvo za ispiranje usta. Punomasno mleko učinkovitije je od obranog jer sadrži više masnoća.
5. Začini
Žvakanje celih semenki karanfilića, kardamoma, komorača ili anisa pomaže u trenutnom uklanjanju neugodnog zadaha.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus