Evo nekoliko načina da ublažite neprijatan zadah nakon konzumiranja mladog luka.
1. Zeleni čaj
Bogat je polifenolom, moćnim antioksidantom koji sprečava razvoj bakterija u usnoj duplji.
2. Sveže bilje
Hlorofil iz svežeg bilja upija mirise, stoga ga žvačite nakon što ste jeli luk. Odličan izbor biće peršun, menta, mirođija , bosiljak, ruzmarin, timijan, i korijander. Ako vaše jelo već sadrži sveži peršun ili drugo sveže bilje žvačite ga za trenutno svežiji dah. Progutate li bilje nakon što ste ga prožvakali produžićete njegovo delovanje u borbi protiv lošeg zadaha.
3. Jabukovo sirće
Šoljici vode dodajte pola kašike jabukovog sirćeta i grgoljite. Ne samo da će vam u ustima ostati ugodan osećaj svežine već ćete se i rešiti ukusa luka koji je možda ostao na jeziku.
4. Mleko
Masnoća u mleku neutrališe sumpor koji se nalazi u luku, dok voda iz mleka deluje kao sredstvo za ispiranje usta. Punomasno mleko učinkovitije je od obranog jer sadrži više masnoća.
5. Začini
Žvakanje celih semenki karanfilića, kardamoma, komorača ili anisa pomaže u trenutnom uklanjanju neugodnog zadaha.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno