Evo nekoliko načina da ublažite neprijatan zadah nakon konzumiranja mladog luka.

1. Zeleni čaj

Bogat je polifenolom, moćnim antioksidantom koji sprečava razvoj bakterija u usnoj duplji.

2. Sveže bilje

Hlorofil iz svežeg bilja upija mirise, stoga ga žvačite nakon što ste jeli luk. Odličan izbor biće peršun, menta, mirođija , bosiljak, ruzmarin, timijan, i korijander. Ako vaše jelo već sadrži sveži peršun ili drugo sveže bilje žvačite ga za trenutno svežiji dah. Progutate li bilje nakon što ste ga prožvakali produžićete njegovo delovanje u borbi protiv lošeg zadaha.

3. Jabukovo sirće

Šoljici vode dodajte pola kašike jabukovog sirćeta i grgoljite. Ne samo da će vam u ustima ostati ugodan osećaj svežine već ćete se i rešiti ukusa luka koji je možda ostao na jeziku.

4. Mleko

Masnoća u mleku neutrališe sumpor koji se nalazi u luku, dok voda iz mleka deluje kao sredstvo za ispiranje usta. Punomasno mleko učinkovitije je od obranog jer sadrži više masnoća.

5. Začini

Žvakanje celih semenki karanfilića, kardamoma, komorača ili anisa pomaže u trenutnom uklanjanju neugodnog zadaha.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Zadovoljna