Zbog teške hrane koju smo jeli tokom praznika, ali i karantina vašem telu je potrebna detoksikacija. Ovih pet saveta će učiniti da napravite prvi korak i da očistite i oporavite organizam i vratite ishranu i zdravlje na pravi put u samo jednom danu:

1. Započnite dan vodom i limunom 

Ujutru čim ustanete, pre doručka, popijte čašu tople ili hladne vode u koju ste iscedili malo limuna. Pektin iz limuna pomaže u varenju i zato je on odličan za detoksikaciju. Voda sa limunom takođe pomaže u suzbijanju apetita i daje osećaj sitosti.

2. Obilno doručkujte 

Nakon vode, vreme je za doručak. Kada počinjete sa ovim mini čišćenjem trebalo bi da preskočite hleb i žitarice za doručak, jer oni uzrokuju da vaše telo zadrži više vode. Umesto toga usredsredite se na proteine koji će vam obezbediti sitost. Smuti od jaja i lososa savršen je obrok za početak dana.

3. Regulišite ishranu

Obavezno pojedite sva tri obroka i barem jednu užinu. I obroci treba da se sastoje od celih, pravih namirnica. Konzistentna prehrana tokom dana pomoći će vam da postavite temelje za zdravu ishranu. Jedite puno povrća, nemasnih proteina poput  piletine, ribe, jaja i zdrave masti iz orašastih plodova, semenki ili maslina, avokada ili kokosa. Ovo će osigurati da iz ishrane izbacite višak natrijuma i šećera. Koristite samo biljke i začine da biste aromatizovali hranu.

4. Popijte popodnevni čaj

Popijte šolju čaja od korena maslačka posle ručka. Maslačak može pomoći poboljšanju probave, a pravilna hidratacija vezana je za sve, od zdravog metabolizma do energije i dobrog zdravlja kože. Ako ne volite maslačak, napravite zeleni čaj.

5. Krećite se

Povećani otkucaji srca znače dobar protok krvi. To će pomoći vašem telu da samostalno izbaci sve toksine. Pošto teretane trenutno ne rade, možete iskristiti lepo vreme i brzo šetati napolju ili kod kuće raditi neke vežbe koje će vam pomoći da se oznojite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs