Mnogo je priče bilo oko toga da veštačke zaslađivače treba izbegavati. Kako na našem tržištu nema mnogo izbora dobrih prirodnih zamena, pokazaćemo vam kako da napravite svoj prirodni tečni zaslađivač.
Reč je o vrsti slatkih sirupa od lekovitih biljaka. Ovaj zaslađivač ne sadrži masti i ima oko 12 kalorija po 1 kašičici (ili na 5 ml). Šećer ih ima nešto više i sasvim sigurno nije zdravija opcija od meda.
Ovaj sirup pravite od meda, vode i vaše omiljene lekovite biljke ili voćke. To može biti šipak, đumbir, narandža (voće ili cveće), korica limuna i sl.
Možete ga upotrebiti na tako mnogo načina. Nosite ga sa sobom u torbi i koristite umesto veštačkih zaslađivača i šećera koje vam nude u kafićima i restoranima. Odličan je i kao preliv za palačinke, da poboljšate ukus vodi (gaziranoj ili običnoj), dodajte ga jogurtu, koristite kao zamenu za obični med, u ovsenoj kaši, u mleku. Neka vam mera bude 1 kašičica na 1 šolju tečnosti (vode, ledenog čaja, mleka i sl.).
Ne preterujte sa količinama i ne konzumirajte ga previše. Od biljaka i voća možete koristiti: đumbir (odličan za probavu, imunitet i protiv infekcija), šipak (dodatni izvor vitamina C), gojibobice (deluju kao antioksidant, sadrže gvožđe i važne nutrijente), kokosovo brašno, korice narandže i limuna, cvetove narandže. Možete i kombinovati više biljaka ili biljku i voćku.
Da biste napravili ovaj sirup treba vam: 1/2 šolje sušene lekovite biljke ili voćke po vašem izboru (ili 1 šolja sveže biljke ili voćke), 3 šolje vode (sa nekim biljkama će vam trebati i samo 1), 1 šolja meda.
Voće ili biljke stavite u šerpicu (usitnite ili izmrvite ukoliko su sveže voćke u pitanju, iseckajte ako se radi o korenju ili suvom voću), prelijte sa 3 šolje kipuće vode i ostavite poklopljeno da odstoji od 4 do 12 sati (manje za sveže voće, a više za korenje) u zavisnosti od jačine sirupa, koju želite.
Nakon nekoliko sati, biljke-voćke kuvajte sa vodom u kojoj su stajale, na nižoj temperaturi, otklopljene na 20 do 45 minuta, dok se tečnost ne smanji za pola. Pazite da voda ne ispari u potpunosti. Vodite se sa tim da na kraju morate imati 1 šolju tečnosti u odnosu na 1 šolju meda.
Kada ste dobili traženu količinu tečnosti, skinite je sa šporeta i ostavite neproceđenu da se malo ohladi – 30-tak minuta. Temperatura tečnosti bi trebala biti dovoljno topla da otopi med, ali ne i prevruća.
Procedite dobijenu tečnost u teglicu ili bocu i dodajte med. Sve dobro izmešajte. Može da traje do 30 dana.
Kada budete pravili ovaj sirup, pazite da su vam biljke i voćke koje koristite prirodne, najbolje organske, ali i da med bude što kvalitetniji.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus