Čokolada je dugo bila glavni krivac za prekomerno gojenje, ali je nedavno sprovedeno naučno istraživanje ovu ukusnu poslasticu oslobodilo optužbi.

Naučnici su došli do otkrića da antioksidant koji se nalazi u kakau može delovati preventivo na pojavu gojaznosti i održavati optimalan nivo šećera u krvi. Istraživanje je takođe potvrdilo da čokolada sa visokim sadržajem kakaa može poboljšati mentalne procese, smanjiti apetit i sniziti krvni pritisak.

Autori studije objavljene u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry smatraju da čokolada ima te blagotvorne efekte jer je njen glavni sastojak, kakao, bogat flavanolima. Ovaj antioksidant je inače veoma efikasan u regulisanju telesne težine i deluje preventivno na dijabetes tipa 2. Međutim, nisu svi flavanoli podjednako korisni, a u kakau se nalazi više vrsta. 

Neposredno pre objavljivanja ovih rezultata, naučnici sa Univerziteta u Luizijani su objavili svoje otkriće koje pokazuje da tamna čokolada može sniziti krvni pritisak i poboljšati zdravlje srca.