Čokolada je dugo bila glavni krivac za prekomerno gojenje, ali je nedavno sprovedeno naučno istraživanje ovu ukusnu poslasticu oslobodilo optužbi.
Naučnici su došli do otkrića da antioksidant koji se nalazi u kakau može delovati preventivo na pojavu gojaznosti i održavati optimalan nivo šećera u krvi. Istraživanje je takođe potvrdilo da čokolada sa visokim sadržajem kakaa može poboljšati mentalne procese, smanjiti apetit i sniziti krvni pritisak.
Autori studije objavljene u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry smatraju da čokolada ima te blagotvorne efekte jer je njen glavni sastojak, kakao, bogat flavanolima. Ovaj antioksidant je inače veoma efikasan u regulisanju telesne težine i deluje preventivno na dijabetes tipa 2. Međutim, nisu svi flavanoli podjednako korisni, a u kakau se nalazi više vrsta.
Neposredno pre objavljivanja ovih rezultata, naučnici sa Univerziteta u Luizijani su objavili svoje otkriće koje pokazuje da tamna čokolada može sniziti krvni pritisak i poboljšati zdravlje srca.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus